Разкрита е организирана престъпна група, ощетила с огромни суми над 200 българи и чужденци. Арестувани са шестима души.

Те се представяли за брокери на много печеливши акции и финансови инструменти. Групата е разследвана и за пране на пари.

Шестимата обвиняеми са задържани на 26 март при съвместна операция на ГДБОП и ДАНС в София и Монтана.

Групата е действала четири години. Според обвинението членовете ѝ са примамвали хора да инвестират лични средства в ценни книжа и акции на световни компании с обещания за добра печалба.

Веднъж преведени по посочените от мнимите брокери сметки, парите са се пренасочвани към други свързани дружества. Фирмите, чрез които е действала групата, не са имали лиценз за извършване на инвестиционна дейност.

Само един от измамените е ощетен с 1 млн. лв.

„Начинът на подход към всеки един човек е бил индивидуален – с всеки един от тях е сключван отделен договор, поемани са индивидуални ангажименти, и спрямо това каква е личността на човека, който идва да инвестира, се е подхождало по различен начин“, казва ст. комисар Димитър Брайков, зам.-директор на ГДБОП.

Преди разкритията на прокуратурата, през 2018 г. „Господари на ефира“ започват редица разследвания по сигнали от пострадали. През март техен репортер е подложен на тормоз.

„Те ми показаха обяви в сайтове за платена любов с моите снимки, моя телефонен номер, мой адрес. И оттам вече започна едно звънене по телефоните по съответните обяви. Това е една схема, която се използва от финансовата пирамида не само към мен, но и към засегнатите, които се опитват да си търсят правата“, разказва Виктория Симеонова от „Господари на ефира“.

Ако бъдат признати за виновни, ръководителите на групата могат да получат до 15 г. затвор, а членовете – до 10 г.

Мярката за неотклонение на шестимата арестувани ще се гледа утре в Специализирания наказателен съд.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!