Поскъпването на газа е неизбежно. Това прогнозира в "Тази сутрин" бившият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, след като парламентът не одобри проектокабинета на ГЕРБ-СДС, в който той беше номиниран за министър на енергетиката. А бившите упраляващи заявиха, че ако се стигне до по-високи цени, отговорност ще носи служебното правителство на Румен Радев.

От „Булгаргаз“ вече съобщиха, че за януари искат увеличение - 204 лева за мегават час.

„Газът, купуван от поредниците, в момента е складиран в Чирен, той е на много висока цена. Представете си 250 лева на мегаватчас газ - в Чирен, който трябва да бъде изпомпван и продаван на топлофикациите и бизнеса“ коментира Николай Павлов.

Мрачната прогноза отекна в парламента.

„Негативния ефект все още не е изчерпан. Предстои да плащаме за посредниците“, заяви Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика.

„Ако няма внос на газ, ако вносът е на висока цена - тогава има резон да расте. Това означава, че в служебния кабинет и в „Булгаргаз“ нещо не е наред, Защо се налага от Чирен в тоя момент големите количества да се теглят!?“, попита Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“.

„Трябваше да бъде нагнетен Чирен, не можеше да го оставим. Но газът, който е нагнетен, е при най-високите цени на пазара“, посочи Рамадан Аталай от ДПС.

„Можем да стигнем до по-виските цени на газа, заради по-виското търсене. Но важното е, че газ ще има“, казва Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

Количествата в Чирен влизат в микса и се отразяват на цената, но когато потреблението стане много високо, обясняват експерти. На този фон спорът между номинирания от ГЕРБ-СДС за министър на енергетиката Николай Павлов и бившите управляващи от "Продължаваме промяната" се пренесе от парламентарната трибуна в студиото на bTV.

Даниел Лорер обясни, че прокуратурата разполага с документи, от които става ясно, че когато “Газпром” продава най-скъпо, е имало начини за доставка на евтин азерски газ. Документи, които Павлов в качеството си на директор на "Булгаргаз" отказал да разпише.

„Действията на господин Павлов обслужват само и единствено интереса на „Газпром“ миналата година“, смята Лорер.

Павлов отговори с разкритие – „Министерския съвет на Кирил Петков е бил убеждаван да заведе арбитражен иск срещу азерската компания и проектантите на газовата връзка“.

„Възмутително е, когато министър-председател сяда с екип на чашка уиски и на коленце четат договор по английско право. Това е абсурд. Именно затова бях отстранен, защото „Булгаргаз“ продаваше на 30 процента по-ниска цена в сравнение с това, което продаваха другите. Това е един млрд. на година, разбирате ли! Някой се огледа в този един млрд.“, заяви Павлов. Според него частни интереси са причината за тежкото финансово състояние на „Булгаргаз“.