В зимните месеци цената на газа ще се определя от цената в Чирен, каза в "Тази сутрин" кандидатът за министър на енергетиката в проектокабинета „Габорвски“ и бивш шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

„Българските граждани трябва да знаят, че тепърва ще има увеличение на цената на природния газ, защото газът, купуван от посредниците, в момента е складиран в Чирен. Той е на много висока цена и тепърва „Булгаргаз“ ще трябва да го изпомпва, за да го доставя, тоест трябва да го продава. Предполагам, че цената е около 250 лв. на мегаватчас“, каза Павлов.

Той добави, че в момента се говори за голямо предлагане.

„Вчера „Булгаргаз“, доколкото разбрах, е обявил цена от 204 лв. Вие си представете това ще върви нагоре по 40%. Едва ли грешат. Това са простите сметки. А сега дори го взимаха от посредници, ако не взимаха от посредници, цената на газа най-вероятно щеше с по 175 лв., нямаше да е 204“, обясни Павлов.

Той коментира и проектокабинета „Габровски“, като заяви, че номинираният за премиер не го познава лично и че неговата кандидатура не е била проблемът да не се подкрепи проектоправителството

„Той ме покани на разговор и каза, че е чувал само добри думи за мен“, заяви Павлов.

По думите му вероятно се задават нови избори.

"Разочарован съм от това, че не беше подкрепен човек като професор Габровски. Партийният интерес надделя над обществения и наистина разделението в парламента е много фрапиращо. Не виждам как ще се излезе от тази ситуация. Всички харесаха проф. Габровски и накрая всички отхвърлиха неговата кандидатура“, каза още Павлов.