Парламентът не избра за министър-председател Николай Габровски, предложен от ПГ на ГЕРБ-СДС. "За" неговата номинация бяха 113 депутати, "против" -  125, без "въздържал се".

В подкрепа на Габровски гласуваха ГЕРБ-СДС (67), ДПС (35) и "Български възход" (11). Против номинацията бяха "Продължаваме промяната" (53), "Възраждане" (27), "БСП за България" - 24, "Демократична България" - 20 депутати, както и един нечленуващ в парламентарна група.

Дебатите в пленарната зала продължиха около 3 часа.

Проследете събитията в парламента със специалното студио на bTV:

13:00 "Вече си представях заглавията в медиите: "Гълъб Донев отлетя от Министерския съвет". Оставаме обаче, както стана ясно преди час след гласуването на народните представители. Остава и надеждата за съставяне на редовно правителство, излъчено от Народното събрание и подкрепено от стабилно мнозинство", заяви служебният премиер Гълъб Донев преди редовното правителствено заседание. 

12:30 „Не всички чудеса явно стават по Коледа, но нека вашите, които са лични, да се сбъднат“, каза проф. Николай Габровски и уточни, че сега ще продължи на операционната маса с огромно удоволствие.

12:20 С „Демократична България“ ще предложим кабинет на малцинството, ако има гаранции, че той може да си свърши работата", заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

12:05 „Обръщам се към вас с молба да се надскочи тяснопартийния интерес. Ако няма правителство, няма да има средства по Плана за възстановяване, няма да влезем в еврото. Умолявам ви, обърнете се към разума и подкрепете този кабинет“, обяви кандидатът за премиер проф. Николай Габровски след края на дебатите.

11:55 „Ще отидем на избори през март. Изборите не са лоши за демокрацията, но резултатите ще са същите. Може някой да има няколко калории отгоре. Ако предозираме демокрацията за пети път, да не се окажем всички в коалицията на непотребните“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

11:15 „Изказваме уважението си към проф. Николай Габровски, но имаме три основни причини защо няма да подкрепим неговия проектокабинет. Предложеният от него за министър Николай Павлов всеки ден нанася щети на държавата за над 1 милион лева, като се отказва от евтиния газ. Повече ме притеснява обаче, че прокуратурата прикри този случай", заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

11:00 „Днес на практика виждаме резултатите от този диалог и колко е успял. Доколко ни води към решения или политически заявки, които не дават отговор на въпроса – как излизаме от политическата криза“, обяви председателят на „Български възходСтефан Янев от парламентарната трибуна.

10:30 „Не можем да подкрепим това правителство. Основният аргумент на ГЕРБ е, че на страната ѝ трябва редовен кабинет и че ако не е този, няма друг. Изхождаме обаче от аксиомата, че България има нужда от дълбока промяна и смела реформа. Те са необходими, защото без тях не можем да разрешим политическата криза“, заяви от парламентарната трибуна председателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

10:00 „Говорим за най-политическия акт в едно Народно събрание – излъчване на управляващото правителство. Не чух това, което нас най-много ни интересува – не чух думите независимост, свобода и демокрация. Сега се опитваме да се откъснем от стария комунистически модел, но се върнахме обратно. Вече приемаме изборите като заплаха. Изборите са риск само в тоталитарните общества, защото един режим може да бъде свален“, каза в пленарната зала лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов.

9:50 „Отговорността пред държавата ни задължава да намерим решение за хората. Първият мандат принадлежи на най-голямата политическа сила. От първия ден на това Народно събрание говорим за трасиране на нов път за нормалност в политиката. Единственият път е, че ГЕРБ не предлага партиен кабинет, но ГЕРБ не положи адекватни усилия, за да има широка подкрепа“, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна.

9:55 БСП няма да подкрепи правителството, предложено от ГЕРБ. Това решение взе Националният съвет на партията на 8 октомври. То е принципно, последователно и отстоявано години наред. От 6 години водим борба срещу модела на ГЕРБ, нарекохме го „паралелна държава“, каза от трибуната лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

9:40 „Преди една година се формира правителство на промяната. Вие, колеги от ГЕРБ, свалихте това правителство в условията на война и икономическа криза“, обяви Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“. Според него предложеното правителство на Николай Габровски няма да може да носи политическа отговорност.

9:30 „Този проектокабинет е възможност за всички политически сили. Това може да единствената реална възможност за излъчване на кабинет в 48-ото Народно събрание. Днес можем да започнем да решаваме политическата криза“, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

9:15 „Правителството ще разработи закон за бюджет за 2023 г., постигане на консенсус за законови промени в правосъдието, полагане на активни политически и дипломатически усилия за премине на България в Шенген и еврозоната, енергийна независимост, увеличаване на отбранителните способности“, каза в парламента кандидатът за премиер проф. Николай Габровски.

9:00 Начало на днешното заседание на парламента. Лидерите на парламентарните групи с изказвания пред депутатите.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди началото на заседанието в Народното събрание:

8:57 "На изборите половин милион български граждани ни гласуваха доверие, защото знаеха, че няма да го предадем и няма да направим коалиция с ГЕРБ", коментира в кулоарите на парламента Андрей Гюров, председател на Парламентарната група на "Продължаваме промяната".

8:55 „Нека не се залъгваме. Министри като Николай Павлов, които МВР по наше време искаше да арестува, са част от предложените министри. Този кабинет няма да мине и не може да прикрие невъзможността ГЕРБ да излезе от изолация, докато г-н Борисов е начело", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков на влизане в парламента.

8:52 „ГЕРБ днес няма да се върнат във властта. 24 народни представители от БСП са 24 гласа срещу ГЕРБ. За втория мандат на „Продължаваме промяната“ сме готови да се включим в разговорите. Третият мандат все още е рано да се обсъжда“, коментира Георги Свиленски.

Ето какво още казаха представителите на БСП:

8:50 На влизане в сградата на Народното събрание председателят на „ВъзражданеКостадин Костадинов заяви, че всички народни представители на партията му ще бъдат в зала и подчерта, че предсрочните избори са нещо добро.

8:45 „По всяка вероятност ще подкрепим кабинета на проф. Габровски с много големи компромиси. Те са видими за всички, но трябва да се направи и всичко възможно, за да има работещо правителство. Рейтингът на парламента пада всеки ден, а обществото очаква работещо правителство", заявиха от ДПС при влизането си в Народното събрание.

Йордан Цонев коментира, че очакват програма в посоката, в която те работят. Той подчерта, че в залата ще стане ясно по отношение на какво са готови на компромис.

8:40 От „Български възход“ посочиха, че не пазят в тайна позициите си, но искат да дадат шанс на парламентарните процедури. Те уточниха, че участват в разговори с всички политически партии.

8:35 "Надявам се днес да бъде гласуван проектокабинетът на ГЕРБ-СДС. Това е една нормална парламентарна практика. Ако не успее да събере подкрепа, ще преминем към втория мандат", коментира при влизането си в парламента служебният премиер Гълъб Донев.

8:30 “Проф. Габровски проведе разговори с политическите сили публично и те станаха пред очите на всички граждани. До този момент имаме заявена подкрепа от една парламентарна група (ДПС - б.р.). Предстои да видим какво ще се случи днес. Все пак тепърва започват дебатите тепърва ще бъде представена кандидатурата на премиера, структурата, приоритетите. Очакваме да видим колко народни представители ще проявят отговорност и мъдрост в решенията, които ще вземат”, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева в кулоарите на парламента. 

8:25 "Очаквам кабинетът да бъде подкрепен, защото каузите зад които заставаме са общонационални, те са в интерес на всички", заяви проф. Николай Габровски на влизане в Народното събрание преди гласуването на правителство, внесено от ГЕРБ-СДС.

Той подчерта, че политическата ситуация е много трудна, но се надява диалогът и подадената ръка да дадат превес. 

8:20 "Виждате, че всичко, което се прави е компромис в името на хората. Компромис е подкрепянето на този кабинет. Нека да видим какво ще свършат. Всичко, което е за хората е достатъчен мотив", заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски на влизане в Народното събрание. 

8:15 „В този кабинет няма нито една голяма политическа фигура. Ако стане чудо и го изберат, ГЕРБ ще бъдат доволни. Няма да бъдат много недоволни, ако не го изберат“, коментира в специалното студио на bTV социологът Андрей Райчев.

Социалният антрополог Харалан Александров посочи, че умереният оптимизъм на проф. Николай Габровски е заявката на ГЕРБ. Според него 48-ото Народно събрание няма да успее да се излъчи кабинет, а ще се стигне до предсрочни избори.

8:10 "Ако проф. Николай Габровски бъде гласуван като министър-председател и ако събере необходимото мнозинство, то той може да бъде предложен като премиер и в третия мандат. Ако не получи подкрепа от парламента, неговият персонален мандат няма да може да се предлага пак", заяви преподавателят по Конституционно право проф. Пламен Киров в “Тази сутрин”. 

8:00 Парламентът гласува кабинета "Габровски", внесен с първия мандат на ГЕРБ. Очаква се в пленарната зала да присъстват както депутатите, така и служебното правителство и номинираният за премиер.