Гръцките власти взеха решение за отварянето на ГКПП „Маказа“/ „Нимфея“, включително и с цел туризъм, считано от днес, 22 май 2021 г. 

През граничния пункт ще могат да преминават леки автомо​били до 3,5 тона. През пункта в двете посоки ще се пропускат МПС-та само от 7 до 23 ч. 

Условията за влизане в страната, както и необходимите документи, са същите, както по отношение на ГКПП  „Кулата“/ „Промахон“.

На  ГКПП „Ексохи“/„Илинден“ гръцките власти ще пропускат от 7 до 23 ч. само товарни автомобили с един или двама водачи.

През ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ не се пропускат превозни средства. 

На ГКПП „Промахон“, ГКПП „Нимфея“ и ГКПП „Орменион“ представители на гръцките медицински власти извършват бързи тестове на влизащи в Гърция.  

Снимка: btvnovinite.bg

Правила за влизане в Гърция

Гърция удължи до 31 май правилата за влизане на чужди граждани. Тръгналите към южната ни съседка сънародници трябва да знаят, че границата се преминава само с отрицателен PCR тест или положителен такъв, доказващ преболедуване от 2 до 9 месеца назад във времето.    

Не се изисква отрицателен PCR тест за лица под петгодишна възраст.

Границата може да се премине и с документ за направена ваксина, но – минимум 14 дни след втората доза. Задължително трябва да попълните и интернет формата с QR код, с която удостоверявате къде точно ще почивате.

Хората, които пътуват в една кола, но се са семейство – задължително трябва да бъдете с маски в Гърция, защото се правят проверки, а глобата е сериозна.