Трафикът към границата ни с Гърция вчера беше натоварен заради струпването на почивни дни. Пропускането на автомобилите ставаше бавно заради COVID мерките.

Ситуацията днес не е по-различна. В сутрешните часове движението беше спокойно, но към обяд картината се промени.

На ГКПП „Кулата“ се образува опашка от автомобили, чакащи да преминат в южната ни съседка. На пътя има засилено полицейско присъствие.

Правила за влизане в Гърция

Гърция удължи до 31 май правилата за влизане на чужди граждани. Тръгналите към южната ни съседка сънародници трябва да знаят, че границата се преминава само с отрицателен PCR тест или положителен такъв, доказващ преболедуване от 2 до 9 месеца назад във времето.    

Не се изисква отрицателен PCR тест за лица под петгодишна възраст.

Границата може да се премине и с документ за направена ваксина, но – минимум 14 дни след втората доза. Задължително трябва да попълните и интернет формата с QR код, с която удостоверявате къде точно ще почивате.

Хората, които пътуват в една кола, но се са семейство – задължително трябва да бъдете с маски в Гърция, защото се правят проверки, а глобата е сериозна.

Снимка: btvnovinite.bg

Другите пунктове към южната ни съседка

От днес се възстановява преминаването на леки автомобили и автобуси през ГКПП „Маказа“/ „Нимфея“. През пункта в двете посоки ще се пропускат автомобили до 3,5 тона само от 7 до 23 ч.

На  ГКПП „Ексохи“/„Илинден“ гръцките власти ще пропускат от 7 до 23 ч. само товарни автомобили с един или двама водачи.

През ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ не се пропускат превозни средства. 

На ГКПП „Промахон“, ГКПП „Нимфея“ и ГКПП „Орменион“ представители на гръцките медицински власти извършват бързи тестове на влизащи в Гърция.