Атина подкрепя влизането на България в Шенген, заяви гръцкият външен министър Николаос Дендиас след среща с българския си колега вицепремиерът Екатерина Захариева, цитиран от БГНЕС.

„Гърция е стълб на стабилност и сътрудничество на Балканите и подкрепя политиката на разширяване на ЕС и насърчава европейската перспектива за Западните Балкани при положение, че те отговарят на условията. Също така отделяме голямо внимание на спазване на Преспанското споразумение”, каза гръцкият външен министър.

Захариева посочи, че България няма да забрави подкрепата, която Гърция ни е дала по пътя на нашето присъединяване към Европейския съюз.

„През 2003 г., когато в Солун беше организирана първата среща от нашите гръцки приятели на страните от Балканите, което даде тласък и помогна на България да бъде член на Европейския съюз от 2007 г. Сега и ние, заедно с Вас, искаме да помогнем на нашите съседи и приятели на страните от Западните Балкани да станат членове в ЕС”, добави Захариева.

Тя коментира, че през 2020 г. се отбелязват 140 години двустранни отношения между двете държави. 

„Търговията расте всяка година, за миналата година имаме 3,3 млрд. стокообмен евро, но разбира се, винаги може и повече. Гръцките туристи са на второ място по брой туристи в България. И също така, българските туристи всяка година се увеличават в Гърция", допълни Захариева.