Българският премиер Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас дадоха старт на изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни.

По време на срещата на прохода Маказа двамата правителствени ръководители отбелязаха и ключовото значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански проекти.

Снимка: btvnovinite.bg

Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Целта е да се осигури диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Снимка: btvnovinite.bg

По тръбата ще идва газ от Азербайджан, договорен още по времето на президента (2002-2012) Георги Първанов. Представител на кавказката държава присъства и на церемонията. Освен от Азербайджан, тръбата ще позволи на България да купува синьо гориво от газовия терминал в „Александруполис”, който се захранва с кораби от Катар, Египет, Съединените щати, Алжир и Израел. 

Снимка: btvnovinite.bg

 Според  Бойко Борисов, трасето ще може да доставя газ до  дори до Румъния и  Украйна.

"Ние приветстваме тази церемония като знак за големия ангажимент, който българската и гръцката страна поемат към изграждането на газовия интерконектор Гърция-България (IGB). Енергийната сигурност е важна част от националната сигурност. Надяваме се да сме свидетели на бърз и непрекъснат напредък по строителството му", заяви посланикът на САЩ в България Ерик Рубин по повод на церемонията по първа копка на интерконектора Гърция-България.

Снимка: btvnovinite.bg

Цената на строителството на връзката се изчислява на 220 милиона евро, а дължината на коридора е 182 км., от които 150 са на територията на България.

Снимка: btvnovinite.bg

Капацитетът на тръбопровода е от 3 до 5 милиарда кубични метра годишно. Той започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора.