Почти половината българи избират българското Черноморие за лятната си отпуска, сочат данните от ново проучване на "Маркет Линкс". 49% от сънародниците ни са почивали или ще почиват на нашето море, само 9 на сто са тези, избрали Гърция, а цели 37% заявяват, че изобщо няма да почиват това лято.

На този фон Черноморието ни има сериозни репутационни проблеми – 86% от запитаните отговарят, че е презастроено, 65 на сто, че е замърсено, а за 45% обслужването на нашето море е лошо.

Гърция изпреварва България като дестинация по ключови показатели като по-добра инфраструктура, обслужване, цени на престоя, храната, чистотата и плажните услуги.

В разгара на лятото в Созопол е пълно с туристи, има и много българи. Широкият плаж и хотелите близо до морето са факторите, които привличат сънародниците ни.

Цените определят като поносими.

Повечето, с които разговаряхме, признават, че има свръхзастрояване, но то вече не ги дразни, защото са свикнали с него.   

Семейство Велкови от Видин пътуват близо 700 километра до Созопол за първа лятна почивка с двегодишната си дъщеря. Гърция им е по-близо, но избират българския курорт.

"Какво предпочитаме? Да има нещо за малката, в смисъл някое по-малко хотелче, да може с нея да се седи, иначе в по-големите е много натоварено”, обясни Поли Велкова.

"Пясъкът е по-хубав, в Гърция по-обикновените плажове са предимно каменисти… Два шезлонга с чадър 20 лв. Все пак си на море, определил си някакъв бюджет, не е малко, но приемливо е", каза Габриел Велков.

Презастрояването дразни и скрива гледката, но по-важното е хотелът да е близо до плажа, признават други почиващи.

Веселата уличка в Созопол е пълна с туристи. Някои предпочитат обедно меню, други – риба.

Междувременно от приходната агенция отчетоха, че всеки осми търговец по морето е в нарушение. Засечени са над 500 обекта на юг, които не плащат данъци.

"Работят само през сезона, след това фирмата се закрива, остават задълженията", заяви Христо Узунов – говорител на НАП-Бургас.

В Слънчев бряг пък заведение издавало на чужденци служебни бележки без цена, вместо касов бон.

Това лято пикът на сезона се очертава съвсем кратък – от края на юли до средата на август, отчитат от туристическата камара в Бургас.

А българите продължават да пътуват до родното Черноморие предимно за уикендите.

Огромен ръст на българските туристи в Кавала

Това отчитат там хотелиери, както и собственици на заведения. Според тях огромният наплив от български туристи се дължи основно на факта, че там не е презастроено и морето е по-чисто.

Нина Петкова е от Бургас, но за почивката си избира гръцкия бряг. Казва, че харесва водата, храната, отношението.

Задръстванията на границата са основния проблем според българите. Иначе, всичко им харесва.

В един от хотелите нощувката в момента е 80 евро за двойна стая и е пълен.

„Сезонът ни е 4 месеца и всяка година туристите са повече. 80 процента от гостите ни са от България”, заяви Дориана Зико, собственик на хотел.

А освен туристите, Северна Гърция привлича трайно и гастарбайтери. Много жени от години гледат възрастни хора за по 500 евро.

„Тук може да са 500 евро, ама са 1000 лева като ги харчиш в България”, сподели Маргарита.

Автобусите към Кавала и региона се пълнят всеки ден, казват още живеещите там.

Сега е пикът на сезона и хотелиерите отчитат голяма заетост. Така че, не тръгвайте без резервация.