В началото на юни 50% от българите декларират доверие към президента Румен Радев, а 31% са на противоположна позиция.

30% заявяват доверие към премиера Бойко Борисов, а 57% – недоверие.

Снимка: Галъп интернешънъл

Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 4 и 12 юни.

През март се усети повишено доверие спрямо всички институции заради заплахата от коронавируса. По-късно в хода на извънредното положение обществото проектира високи изисквания към правителството и Националния оперативен щаб.

Снимка: Галъп интернешънъл

Сега темата с коронавируса се мисли от българите по-скоро като паралелен сюжет, а сериозно разместване на политическите пластове засега няма.

Парламентът в началото на юни има доверие от 23% и недоверие 67%. В края на май 16% от включилите се в проучването заявяват доверие към председателя на парламента Цвета Караянчева, а 66% заявяват недоверие.

Снимка: Галъп интернешънъл

Доверието към правителството е 30% срещу 60% недоверие, а институцията на президентството получава 52% доверие и 33% недоверие.

Белезите на известно укрепване на доверието в правителството се проявяват в покачване на доверието в почти всички членове на кабинета в сравнение с края на края на зимата, когато доверието в кабинета беше застрашено заради текущите скандали. Немалка част от тях сега се ползват с доверие в диапазона около 20%.

Снимка: Галъп интернешънъл

Данните от проучването са част от ежемесечната, независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл“ - Политически и икономически индекс. Последната вълна на изследване е проведена между 4 и 12 юни сред 809 души чрез метода „лице в лице“.