Председателят на националния оперативен щаб за ограничаване разпространението на коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски се радва на по-голяма подкрепа от премиера Бойко Борисов.

Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март. 

Ген. Мутафчийски одобряват 89% от анкетираните и не го харесват 10%, докато Борисов получава одобрението на 73% и не го одобряват 21%. Най-ниска е подкрепата за министъра на финансите Владислав Горанов – 45% подкрепа срещу 26% неодобрение.

2/3 от анкетираните са съгласни с мерките на властта срещу разпространението на COVID-19. На въпроса как оценяват мерките на властта срещу епидемията 66%  казват, че са достатъчни; 17%  твърдят, че са прекалени; 15%  смятат,  че са недостатъчни.

Снимка: bTV

В тази кризисна ситуация много високи нива на одобрение получават съсловието на лекарите – 91% и учителите – 87%.

Повече от една пета от българите искрено смятат, че настоящата епидемия е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството. 37% признават, че лично те изпитват страх от вируса.

Твърде голяма част от българите (64%) са на мнение, че коронавирусът не е естествен, а е лабораторно създаден. И пак приблизително толкова (66%) смятат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство против вируса.

Снимка: БГНЕС

Хората масово не само приемат, но и одобряват ограничителните мерки на правителството. Между 88%  и  94%  одобряват: забраната на всички публични събирания; затварянето на границите за чужденци; забраната българите да пътуват в чужбина.

Общественото мнение обаче е разделено по въпроса със забраната да се пътува от град в град (56% срещу  40%) и въвеждането на вечерен час (59% срещу 39%).

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!