През първите два месеца на тази година доверието в правителството спада с 5%, с толкова се покачва и недоверието. За последно подобни равнища на доверие спрямо парламент и правителство бяха регистрирани по-отчетливо и трайно след избухването на „Апартаментгейт“.

Снимка: Галъп интернешънъл

Това сочат данните от независимата ежемесечна изследователска програма на „Галъп интернешънъл“ „Политически и икономически индекс“. Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие продължават да се ползват Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов.

При Радев тепърва ще трябва да се регистрира влиянието на новия етап в отношенията му с кабинета, които вече създават определени рискове за част от популярността. Манолова укрепва доверието си, макар и на сравнително по-ниски от преди нива – след като закономерно загуби немалко доверие при напускането на длъжността омбудсман и участието си в местните избори.

Снимка: Галъп интернешънъл

Доверието при Слави Трифонов пък се колебае около познатите напоследък равнища от около една трета и две пети. Сравнително добри обществени оценки имат също Йорданка Фандъкова, Илияна Йотова, Бойко Борисов и Мария Габриел.

Последната вълна на изследване е преди шума около „Къщата в Барселона“. Тепърва ще трябва да се изследва какви ще са ефектите от този казус.

Снимка: Галъп интернешънъл

Бойко Борисов продължава да се ползва с най-сериозно доверие в кабинета – 24% към февруари, следван от Томислав Дончев с 22%, Красимир Каракачанов и Красен Кралев с 19%, Екатерина Захариева с 18%. 8% спрямо края на 2019 г. е спадът на доверието към премиера. При повечето министри също се регистрира осезаем спад в популярността.

Нелош старт в обществените очи показва Емил Димитров, който през февруари има 16% доверие. Вероятно това се дължи и на по-високата разпознаваемост на Димитров, наследена от предишни периоди. Сходно е и доверието на председателката на парламента Цвета Караянчева.

По-ниската разпознаваемост е и причината за по-скромен старт при другия нов министър – Деница Сачева – 8% при първото измерване. Популярността на еврокомисаря Мария Габриел пък постепенно укрепва.