Масовото съзнание по отношение на коронавируса вече показва белези на нормализация. Паниката продължава да намалява, а останалите страхове по-скоро вече се установяват в определени рамки и губят предишната динамика.

Това сочат данните от ново проучване на „Галъп интернешънъл“ във връзка с коронавируса.

Продължава да спада делът на паническите реакции по отношение на коронавируса – хората, които приемат, че това е смъртоносна опасност и едно от най-страшните неща, сполетявали човечеството. Този дял е 17% сега, а през март и април беше 22-24%.

Снимка: Галъп интернешънъл

Делът на хората, които приемат, че коронавирусът е опасен, но все пак е само силен грип, спира плавния си спад и засега остава в диапазона около 60%. Делът на онези, които смятат, че това не е сериозна опасност и е преди всичко шумотевица, спира ръста си и остава да се колебае около 20%.

На този фон 61% намират мерките на властта срещу коронавируса за достатъчни, 29% – за прекалени, а 9% – за недостатъчни.

Снимка: Галъп интернешънъл

Нормализация се наблюдава и по отношение на оценките за оперативната власт – правителство и щаб.

Премиерът Бойко Борисов остава с положителна сумарна ситуативна оценка – 54% одобрение, 41% неодобрение и 5% колебание. Тази оценка остава по-добра от традиционното доверие към Борисов, отчетено преди месеци.

Любопитно е как хората се отнасят към доц. Мангъров, който се утвърди като своеобразен символ на алтернативния прочит на ситуацията. 49% го одобряват, 30% не, а останалите се колебаят. За сравнение проф. Мутафчийски има одобрение 70%, неодобрение 26% и 4% се затрудняват да отговорят.

Снимка: Галъп интернешънъл

86% от анкетираните пък смятат, че България се справя сравнително добре с епидемията на фона на другите европейски държави.

Решението за въвеждане на извънредно положение в страната за последните два месеца е оценено положително. Мнозинство от 75% от респондентите вярва, че това решение беше необходимо. Малко над една пета (21%) от запитаните го намират за ненужно. Останалите не могат да преценят.

Снимка: Галъп интернешънъл

Растат и очакванията за постепенна нормализация и завръщане към обичайния ритъм на живот в страната. Близо две трети от запитаните българи вярват, че до края на годината животът в страната постепенно ще се нормализира. 30% са по-скоро скептични, че ще се върнем към „нормалността“ до края на 2020 г., а 5% от запитаните не могат да преценят.

51% от българите смятат, че ограниченията за пътуване в чужбина вече трябва да отпаднат, а 41% не са съгласни. Останалите се затрудняват да отговорят.

Запазва се и делът на българите, които споделят, че са загубили работното си място заради кризата – 10% сега. Този дял беше същият преди две седмици, а преди два месеца започна от 3%.

Няма сериозна промяна спрямо предходния сондаж и по отношение на дела на българите, които очакват да загубят своето работно място – 9%.

Снимка: Галъп интернешънъл

С разхлабването на мерките и отмяната на ограниченията за придвижване по-малко хора споделят, че работят от вкъщи - 19% сега, при 25% през април, или предстои да загубят работа – 9% сега, при 12-14% преди месец или два. Сам се поставих под карантина, казват сега 25%, а към края на март бяха 36%.

7% сега твърдят, че са спрели да плащат кредити, а 3% – лизинги. С намалено работно време казват, че са 15%.

Проучването на „Галъп интернешънъл“ е от седмата вълна на експресен телефонен сондаж във връзка с коронавируса. Изследването е проведено между 15 и 18 май.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 7 645 234 283 3 663
Света 13 448 531 217 948 580 349 7 841 591
Заразени* Нови Починали
България 7 645 234 283
Света 13 448 531 217 948 580 349
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer