„Най-важно е нещата в живота да са справедливи, а не винаги по закон” – това е мнението на 68%  от участниците в национално представително изследване на „Галъп интернешънъл”.

Едва 19% поставят правилата над субективното усещане за „справедливост”.

„Масовото мнение ясно се ориентира в защита на по-общото схващане за справедливост, дори и тя да е в противовес на законоустановените норми. (…) Ясно личи, че обществото ни по-скоро базира моралните си критерии на някакво усещане за здрав разум, отколкото на законовите детайли”, отбелязват от социологическата агенция.

На този фон 57% от запитаните признават, че се влияят от мнението, което околните имат за тях, като процентът загрижени за това „какво ще кажат хората” расте с напредване на възрастта. Според „Галъп интернешънъл” това показва, че „мнението на другите е традиционен регулатор на поведението”.

Снимка: Галъп интернешънъл

Почти половината анкетирани заявяват, че за повечето проблеми в живота им е виновна държавата, като все пак по-младите са по-склонни да търсят и в себе си причините за житейските несполуки. Изводът на авторите на изследването обаче е друг: „Вероятно с възрастта нарастват и поводите да виним държавата, а и обективната вярност на това обвинение”.