Над 70% от българите казват, че някога са приготвяли или често ползват зимнина, включително туршия, лютеница, компоти и др. Изглежда, че модерният начин на живот в големите градове, характеризиращ се с възможността да се сдобиеш с всичко необходимо на една ръка разстояние в кварталния супермаркет, не е заличил традиционното за българите приготвяне на продукти за зимата.

Изводите са от проучване на "Галъп интернешънъл" относно съвременния портрет на българина.

В определени случаи употребата на домашно приготвени продукти дори е силно предпочитана пред тези, произведени под държавна регулация. 66% от запитаните споделят, че предпочитат, ако пият ракия, тя да е домашна, а не купена.

Над 60% от българите твърдят, че или отглеждат плодове и зеленчуци и домашни животни за лична консумация, или имат близки и познати, които го правят.

Снимка: Галъп интернешънъл

Оказва се, че за 77% процента от запитаните българи сушенето на дрехите на балкона остава основен възможен или предпочитан  метод, въпреки спорния ефект върху естетиката на фасадите и градския пейзаж.

Впечатление прави и фактът, че за повече от две трети от участниците в изследването събуването на обувките вкъщи е от голямо значение - 71% отговарят, че когато имат гости, биха предпочели те да влязат в къщи, едва след като се събуят.

Традицията обаче е „победена“ от прогреса, ако се съди по отговорите на въпроса за домашните ремонти. 55% от участвалите в проучването заявяват, че твърдението „предпочитам сам да се справям с домашните ремонти“ не се отнася за тях. 41% обаче все още предпочитат да разчитат на себе си, а не на професионалисти.

Очаквано по-младите, хората в по-големите населени места и с по-високи доходи са тези, които са по-далеч от традиционните навици и вкусове.

Разлики има и в начина, по който жителите на малките населени места и областните градове и столицата отговарят. Отново дяловете на положителните отговори по отношение на традиционни за бита ни дейности са около и над половината независимо от населеното място.

Що се отнася до София мнозинството от жителите са изоставили отглеждането на животни и растения и извършването на ремонтите самостоятелно, но не и приготвянето на зимнина, употребата на домашна ракия или простирането на дрехите на терасата.

Проучването на "Галъп интернешънъл" е проведено в периода 4-10 септември сред 802 души над 18-годишна възраст.