В миналото любовта е била тайнство, имала е своите ритуали и традиции, а жените са прибягвали дори до магии. Етнологът Анелия Овнарска разказа за някои от тях в предаването „Тази събота и неделя”.

„Има разлика при любовта в миналото и сега. Преди време тя се е случвала някак по-тайно, като приказка. Не е била на показност, както днес. Не е било възможно младите да се държат за ръце, да се прегръщат и целуват пред всички”, разказа Овнарска.

„На българите не е било необходим специален празник като Свети Валентин, за да празнуват любовта. Това се е случвало във всеки един празник от обредния календар на българита”, допълни тя.

Ако случайно забележат, че интересът на съпрузите им е започнал да се променя, жените са прибягвали до това да сложат тайно в джоба му семена от глухарче. Смятало се е, че по този начин той става глух за всички останали жени. Също така са посявали босилек срещу изневяра.

„В традиционната култура мъж да погали жена си или да изрази по някакъв начин любовта си не е било мъжкарско поведение и не са го правили. Днес животът ни е по-романтичен и има малки жестове”, разказа още Анелия Овнарска.

Какви магии за любов са правили в миналото – разберете във видеото.