Остават броени дни до Празника на любовта – 14 февруари. Един чудесен подарък за любимия човек е послание чрез песен. Срещнахме се с няколко български изпълнители, а те говорят за любов… в ноти.  

В повечето песни се пее за любов. Но най-ценни за всеки изпълнител са тези, които отключват сърцето на публиката му. В тяхното създаване се крият любопитни истории.

„Спомням си – може би беше 2002 година. С Любо Киров и с групата стояхме в някакъв ресторант навън, беше лятото и още нямахме текст, имахме само мелодията. И му викам „Любо, измисли текст, имам нужда от нещо”… И той седна и написа на една салфетка текста за 15 минути от първия път. И стана голям хит”, спомня си Орлин Павлов.

Става въпрос за песента „Вместо мен”:

„Определено „Океан” е една любовна песен, която после един приятел, който направи видеото ѝ… така я извъртя, че излиза смисъла от самото видео, че все едно съм написал песента за сина си, което беше много готино. И обърна текста на обратно. Много е хубаво, когато любовните песни могат да се пеят за много различни хора” разказва Свилен Ноев.

„Със съпруга ми, когато се запознахме, аз имах група и правихме концерти из цяла България. И тогава аз пеех емблематичното парче на „Юрая Хийп” – July morning, което беше супер популярно. Само че го пеех на български език с български текст. Спомням си, че дойде тука в Бухово или на гара Искър да ме гледа зад сцената, когато пеех тази песен и това е една от песните, които ме свързват с него и с моята любов”, разказва Маргарита Хранова.

Повече ги свързва обаче друга песен – „Каква невеста си била ти мамо” на Емил Димитров.

„На тази песен ме извика да пея негов вокал. Аз бях вече изгряла горе-долу като певица и моят съпруг беше там – в екипа на Емил. След като я изпях, моят съпруг след това ме закара с колата на Емил... и аз много си го харесах. Изглежда тогава и при него някаква искра е пламнала. И затова винаги свързвам нашето запознанство с тази песен, която е много, много емблематична за мен”, казва Хранова.

Вижте повече във видеото!