Осем формации са в "играта“ за места в Народното събрание, като изгледите на две от тях ще зависят от оставащите седмици на кампанията, от активността и от съпътстващи фактори. Под бариерата остават две.

Това сочат данните от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл" за Българското национално радио (БНР), поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице".

Към днешна дата се очаква да гласуват по-малко от половината, имащи право на глас у нас, което е сравнително ниска за стандартите от последните десетилетия активност, отчитат социолозите.

Ако изборите бяха в първата десетдневка на септември

ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от потенциалните гласове, "Продължаваме промяната" (ПП) – 19,2%. Тези две формации са в главната битка в тази кампания и подредбата им ще зависи от степента, в която ПП успее или не успее да мобилизира привържениците си да гласуват. ГЕРБ от своя страна изглеждат в достатъчна степен консолидирани, макар видимо да не растат.

ДПС и "Възраждане" засега изглеждат като преки конкуренти в класирането, съответно с 11,5% и 11,3%. Заради очаквания вот за ДПС от чужбина, както и заради трудно уловимите тенденции на потенциална мобилизация на по-радикални привърженици на "Възраждане", трудно предвидимо e мястото на тези партии както една спрямо друга, така и в самата подредба.

БСП е с 9,8% от потенциалния вот, а "Демократична България" – със 7,6%. Близо около бариерата са "Има такъв народ" и "Български възход" - съответно с 4,3% и 4,2%.

Под бариерата остават "Изправи се, България" и ВМРО - съответно с 1,7% и 1,5%.

Каква е избирателната активност?

Очаква се в изборите да участват 49% от имащите право на глас или диапазон от около 2,6 милиона души.

Данните са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл" за Българското национално радио (БНР), поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице".