28% от българите смятат, че хората с депресия „просто трябва да се стегнат“. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на фондация „Кожа – платформа за психично здраве“, проведено от агенция „Галъп интернешънъл болкан“ три години след първото изследване през 2020 г.

21% казват, че хората с психични разстройства трябва да бъдат изолирани от обществото, а още 21% мислят, че подобни проблеми се решават най-добре с „по-силно питие и добър сън“.

18% от българите смятат, че ходенето на психиатър е срамно.

32% от хората у нас пък смятат, че е срамно мъжете да плачат, а 20% посочват, че при наличие на психичен проблем отделният индивид трябва да се опита да го реши сам.

През 2023 г. 28% от хората смятат, че самоубийството е грях.

На въпрос колко хора познават други с психични разстройства, огромен дял посочват, че не познават такива – 35%. 18% не са сигурни как да отговорят.

32% отбелязват, че познават хора, които страдат от т.нар. по-леки форми на психични разстройства, като депресия, хранително разстройство и други.

Сред жените запознатостта с психичното здраве е по-широка. Там 36% от жените посочват, че познават други хора с психични заболявания. При мъжете този процент е 27.

Снимка: iStock

58% от българите смятат, че ако човек признае, че има психично разстройство, околните ще го отбягват. Този процент се е увеличил значително от 2020 г. насам, когато е бил 45%. На фона на доста по-широката публичност на теми, свързани със състоянията, които социалната изолация предизвика по време на пандемията от COVID-19 и популяризацията на проблеми, свързани с психичното здраве и различните видове разстройства, българите демонстрират по-скоро ориентация към консервативност в нагласите си.

Резултатите говорят и за известна доза прагматизъм в обществените възприятия у нас – може би причината е в покачването на нивата на стрес в нашето общество и усещането за несигурност през последните години.

При зависимостите 46% от хората посочват, че зависимите просто нямат достатъчно воля да се откажат. 54% отбелязват това като заболяване. Българите са скептично настроени и към наркозависимите и дали те могат да се откажат – 51%.

62% от българите смятат, че ако човек има психичен или емоционален проблем, най-добре да се обърне към специалист. 19% казват, че най-добре да се разчита на близки и приятели.

15% посочват, че да се ходи на психолог е проява на каприз.