Хиляди хора се записаха да изпробват халюциногенни или „магически“ гъби в лицензиран център в щата Орегон, пише Асошиейтед прес. За сесия от около шест часа възрастни над 21 години могат да изживеят ефектите на този вид наркотик съвсем легално и в безопасна среда.

Центърът за лечение в Юджийн, Орегон, отвори врати през юни и предлага храна и чай, които съдържат псилосибин – веществото в халюциногенните гъби, което предизвиква наркотична реакция. Щатът официално прие този тип наркотик да се предлага в малки дози като лечение.

Центърът има списък с над 3000 чакащи, много от които страдат от депресия, посттравматичен стрес или страдат от нелечими болести.

Снимка: Getty Images

За да изпитате ефекта на магическите гъби не е нужна рецепта. Създателите на центъра вярват, че използването на псилосибин ще доведе до революция в менталното здраве.

Според проучвания през годините псилосибинът влияе благоприятно на хора с различни психични заболявания и разстройства. Макар да остава нелегален в повечето Щати, през 2018 г. Администрацията по храните и лекарствата го определя „от съществено значение“ за проучванията на психотични лекарства.

Медиците смятат, че псилосибинът помага на мозъка да се реорганизира, като по този начин потребителят по-лесно приема нови методи на държание и преодолява ментални проблеми.

Снимка: Getty Images

Как е регулирано?

Клиентите на центъра в Орегон първо преминават през сесия с лицензиран наблюдател, който е неотлъчно до тях по време на действието на гъбите. Той може да откаже достъп до наркотика на тези, които имат активна психоза, страдат от мисли за нараняване на други или на себе си, или са приемали литий за лечение на мания през последния месец.

Потребителите не могат да закупят гъби за вкъщи и трябва да останат в центъра до пълното отминаване на ефектите от приема им.

Снимка: Getty Images

Цената на услугата е доста висока – може да достигне до над 2000 долара на сесия, която покрива лицензиран наблюдател, разноските на центъра по грижата за потребителите, както и лабораторно тестван псилосибин.

Снимка: Getty Images

Орегон – лидерът в реформите за наркотични вещества

През годините щатът Орегон се е превърнал в лидер при преразглеждането на различните наркотични вещества.

Извън употребата на псилосибин в контролирана среда, през 2020 г. избирателите в щата одобриха декриминализацията на тежки наркотици.

Орегон е първият щат, който легализира марихуаната и я разреши за използване.

Снимка: Getty Images

На територията на щата има 10 лицензирани центъра за използване на псилосибин, като популярността им расте, четирима официални „фермери“ на магически гъби, две лаборатории за тестване и десетки лицензирани наблюдатели.

По принцип халюциногенните гъби могат да бъдат открити свободно в природата, но много приличат на други отровни видове. Експерти в бизнеса в Орегон предупреждават потребителите да не се опитват да си набавят магически гъби за по-малко пари, тъй като техният произход не е ясен.