„Правителството се спря на т.нар. удължителен закон за бюджета. Личното ни мнение е, че е време за вразумяване, когато става дума за бюджета на държавата. Управленската философия на едно правителство намира израз в закона за бюджета“, каза служебният премиер Гълъб Донев на извънредно заседание на Министерски съвет за бюджета. 

„Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство – как Гълъб Донев прави бюджет перо по перо“, допълни той. 

Снимка: bTV

„Имаме основателни опасения, че в солидно и силно фрагментиран парламент обсъждането и приемането на бюджета може да се превърне в предизборно наддаване. Цената на подобна безотговорност ще е непосилна за нас като общество. Последиците ще са напосредствени и дългосрочни във финансов, икономически и социален план. Голямата ми надежда е, че бюджетната процедура няма да затъне в дълга парламентарна процедура“, каза още служебният министър-председател. 

По-рано синдикатите не подкрепиха удължаването на настоящия бюджет за следващата година. Това стана по време на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество.

Идеята на служебния кабинет параметрите на стария бюджет да действат и през първите месеци на 2023 г. Обаче се хареса на работодателските организации. Държавата увери, че всички помощи за бизнеса и уязвимите групи ще бъдат запазени.