Водили сме се от принципа на солидарността при преизчисляването на пенсиите. Това отговори в пленарната зала служебният социален министър Гълъб Донев след въпрос на Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“ относно справедливостта на ръста.

Тя разкритикува формулата за преизчисляване, защото част от пенсионерите ще получат средно с 10 лв. по-малко в сравнение с размера, който са получавали по време на пандемията.

„Тяхното очакване е, че поне увеличението ще надскочи тази граница от 350 лв. Решението чрез средствата на социалното осигуряване да се достигне до ниво от 369 лв., всички сме наясно, че няма да се отнася до всички пенсионери. Има такива, които заради факта, че има жилище или плевня – няма да отговорят на критериите за социално подпомагане и ще останат с 340 лв.“, заяви депутатът.

Вчера на Министерски съвет беше одобрено да има скок с 12,5% средно за всички пенсионери или 64 лв. средно увеличение на пенсиите. Ръстът трябва да се осъществи чрез покачване на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35 към изчисляването на пенсиите.

„Има солидарност спрямо приходите от осигурителните вноски на лицата, които работят сега и средствата за изплащане на пенсиите, обезщетенията и помощите от държавното обществено осигуряване. Според предвиденото в действащото законодателство, от 1 юли бяха осъвременени по т.н. „швейцарско правило“ размерите на всички пенсии, свързани с трудова дейност“, отговори Донев.

Снимка: БГНЕС

Той уточни, че преизчисляването се случва върху действителния размер на пенсията, а не върху получавания минимален или максимален размер. От 1 юли с 5% беше увеличена и социалната пенсия за старост.

„След пенсионирането си, лицата които не са работили и не са подлежали на осигуряване – нямат принос за нарастването и затова няма основание техните пенсии да се определят или преизчисляват, в зависимост от  осигурителния доход“, допълни социалният министър.

Донев посочи, че преизчисляването трябва да има положителен финансов и социален ефект, като ще осигури възможността за увеличаване на размера на новоотпуснатите пенсии след 1 октомври 2021 г. „Приемането на това предложение за промени в законодателството ще доведе до по-високо ниво на заместване на доходите от труд и на настоящите, и на бъдещите пенсионери с по-голям осигурителен стаж, което е и по-справедливо“.

Доходите на 915 хил. пенсионери ще се увеличат, според предложението. Остава депутатите в Народното събрание да одобрят внесените от служебния кабинет промени.