Нови по-високи пенсии от октомври одобриха капиталът, синдикатите и служебната власт. Очаква се средното увеличение за един възрастен да бъде 64 лева. Планира се ръст и на минималната, и на максималната пенсия.

Социалните партньори подкрепиха и актуализацията на бюджета. Ако бъде одобрена и от парламента, при нова тежка COVID криза, тя ще осигури пари на бизнеса, за социални разходи и за здравеопазване.

Снимка: btvnovinite.bg

По актуализацията на бюджета на Здравната каса обаче ще трябват промени, защото касата и финансовото министерство не се разбраха кой да плаща допълнителните пари за ваксинация.

Заради повечето очаквани приходи в държавната хазна се предвижда увеличаване на разходите с 1,8 млрд. лева – идеята е с парите да се посрещнат здравни и социални разходи, разходи в подкрепа на бизнеса при негативно развитие на COVID епидемията.

Бизнес и синдикати се обединиха още около идеята преизчислението на пенсиите от октомври да стане с увеличаване на тежестта на година стаж в пенсионната формула. Така средното увеличение ще бъде 12,5 на сто.

Снимка: btvnovinite.bg

Минималната пенсия да се увеличи от 300 на 340 лева, максималната да достигне, а социалната от малко над 148 лева да стигне 170, одобриха още социалните партньори.

След като години наред Бистра Петрова се е трудила в държавните железници, счетоводството и в детска градина, взима пенсия малко над 300 лева. И продължава да работи – сега в търговията. Само ако пенсията й стигне 500 лева, Бистра Петвора  може да си позволи да не работи.

Работодателите и синдикатите са единодушни- предложението на служебния кабинет за нови пенсии е добро.

„Това решение преодолява една несправедливост, защото хора, които са работили теоритично 20 години и 40 години, бяха изпаднали в хипотеза много скоро да получават разлика от 20-30 лева пенсия“, посочи председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

„Това за нас е сериозно обединение около най-справедливия и най-разумния вариант, който може сега да се предложи“, отбеляза и лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Снимка: btvnovinite.bg

Ресорният министър посочи, че е предвидена и друга социална помощ за възрастните над 65 години.

„Заложени са и над 230 млн. лева за други социални плащания, включително и мярката за месечната финансова помощ за пенсионерите, които са с доходи под линията на бедност“, обяви Гълъб Донев.

Доходите им да бъдат допълвани до тази линията, която сега е 369 лева, объсиха още социалните партньори.

А финансовият министър посочи, че повечето разходи и актуализирането на бюджета е възможно заради повече приходи от планираните

„Идвайки, едно ново правителство да има финансовия ресурс да се справи с потенциална тежка вълна на COVID до края на годината, без да трябва да се предприема спешни мерки що се отнася до финансите на държавата“, отбеляза Асен Василев.

Предложенията трябва да бъдат одобрени  и от парламента.