Тристранният съвет от синдикати, работодатели и министри подкрепи проектите за актализция на държавния бюджет, на бюджета за общественото осигуряване и на НЗОК, съобщи служебният министър на труда и социалната политика след извънредното засение на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Актуализацията на държавния бюджет по думите на финансовия министър е направена при допускане за тежка COVID криза. 

Преизчислението на пенсиите да е от октомври и да стане с увеличаване на тежестта на година стаж в пенсионната формула. Така средното увеличение ще бъде 12,5 на сто.

Минималната пенсия да стане от 300 на 340 лева, максималната - 1500 лева, а социалната от 148 да се увеличи до 170 лева, одобриха още социалните партньори.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради повечето очаквани приходи в хазната могат да се увеличават разходите с 1,8 млрд лева – идеята е с парите да се посрещнат здравни и социални разходи и да бъдат в подкрепа на бизнеса при негативно развитие на COVID пандемията у нас.

"Това, което служебното правителство предлага в съответните бюджети, е да може държавата да функционира нормално до края на годината, така че да не допуснем превишение на дефицита. Всъщност дефицитът намалява с 0,5%", отбеляза Гълъб Донев.

Той обясни, че допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост от данъци, акцизи, социални и здравноосигурителни вноски. По думите му през летните месеци бизнесът има възможност да работи нормално на пълни обороти и това се отразява на приходите в държавата. 

"Повишение има в почти всички бюджети. В политиката за здравеопазване е заложено такова повишение, че да се поемат плащанията за работещите на първа линия. Повишение има и в областта на социалната политика. Пенсиите ще бъдат преизчислени с тежестта на осигурителния стаж, заложени са и над 230 млн. лева за други социални плащания, включително мярката за месечната финансова помощ за пенсионерите с доходи под линията на бедност. Заложени са и плащанията за семействата с деца под 14-годишна възраст, ако се наложи затваряне и да останат вкъщи децата, така че родителите да са осигурени. Заложени са и 72 млн. лева по Закона за личната помощ", посочи социалният министър.

"Актуализацията е направена при допускане за тежка COVID криза, подобна тази от ноември и декември миналата година. Заложените параметри на растеж и инфлация са съобразени с такъв сценарий. Плащанията, които са необходими за здравната и образователната система, също са с такъв сценарии", обясни от своя страна служебният министър на финансите Асен Василев.

"Те са условни. Ако не се случи такава криза, плащанията ще бъдат по-малки", отбеляза Василев. По думите му идеята на тази актуализация е идвайки едно ново правителство да има финансовия ресурс да се справи с тежка COVID вълна до края на годината.

"Подкрепяме философията на тази актуализация. Тя не орязва други разходи за сметка на тези, които се приоритизират или се добавят", заяви и лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Като критика той посочи, че публичният транспорт не е предвиден в тази актуализация, макар че е пострадал тежко по време на кризата с коронавируса. Предложение, което синдикатите са направили, е да се увеличи квотата да ваучерите за храна. За пенсиите Пламен Димитров обяви, че в Тристранния съвет са постигнали съгласие за подхода за преизчисляване на пенсиите.