Нямам крила като птиците, крила ми дава четенето. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, който заедно с министъра на културата Найден Тодоров и неговия колега от Министерството на образованието и науката проф. Сашо Пенов откриха XVI издание на Пролетния панаир на книгата в София.

Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“, посочи, че присъствието на министър-председател на откриването на този престижен форум е прецедент и е много важна заявка за бъдещето.

В своето официално слово при откриването премиерът Гълъб Донев подчерта необходимостта от четящи хора, като отбеляза, че да си грамотен човек, е проява на себеуважение.

„Гълъб се снима с „Врабчета“ – това едно добро начало на детска книга. Нямам крила като птиците, крила ми дава четенето на книги“, заяви още служебният премиер.

Премиерът разгледа панаира и си купи книги. А всички гости бяха поздравени от вокална група „Врабчета“. 7-годишният Илиан групата освен да пее, обича и да чете.

„Книги за морското дъно, за океана, понеже искам много да разбера за тези неща - за рибите, за праисторическите животни“, каза Илиан.

Министър Тодоров цитира думи от „Времеубежище“ на Георги Господинов, според които „Ако си на вярното място, времето е друго. Ако си във вярното време, мястото е различно“.

„Книгите не променят света, но вярвам, че променят хората, а хората могат да променят света. Четете и подарявайте книги, защото те са нашето бъдеще“, призова още министър Тодоров. Той разгледа различните щандове с книги. На един от тях беше представена и неговата книга – „Полъх от ангели“, която той подари с автограф на премиера Гълъб Донев.

От своя страна просветният министър Сашо Пенов напомни, че не може съвременният човек да бъде възпитаван без книга.

„Чрез книгата популяризираме душата на автора. Не мога да си представя в съвременното общество какво би се случило, ако изчезне книгата“, каза образователният министър.

И тазгодишното издание е част от националната кауза на НДК за повишаване на грамотността. Всички официални гости поздравиха организаторите, които представят рекорден брой издателства и книги. Пролетният панаир на книгата в София е разположен в градината пред НДК. Точно 144 издателства от цялата страна са намерили своето място в над 60 шатри. 

През дните между 29 май и 4 юни се очакват срещи със значими имена в българската литература като Георги Господинов, Петър Чухов, Захари Карабашлиев, преводачи и издатели, премиери на книги и общо над 80 литературни събития.