България няма да се произнесе по предложението на френското председателство, преди да има позиция от българския парламент.

Това потвърди премиерът в оставка Кирил Петков на срещата в Брюксел с лидерите на Западните Балкани. Редица европейски ръководители са изразили разочарование от липсата на зелена светлина от София.

Нямаше пресконференция, нито официална декларация след срещата със Западните Балкани. Това се приема като изненадващо след разговори на държавни и правителствени ръководители.

Междувременно неофициално европейски лидери залагат между 50 и 60% България да свали ветото  през идните дни.

Източник от съвета пък неформално разказа как редица лидери категорично са заявили, че е крайно време за преосмисляне на задължителното единодушие по толкова горещи теми като разширяване на ЕС.

Очакванията за сваляне на българското вето са били огромни, разказа премиерът в оставка Кирил Петков. Той обаче е информирал колегите си, че няма да има промяна, докато българският парламент не заеме позиция.

„Видях, че част от изискванията, които са свързани с френското предложение, са много трудни за приемане от РСМ, но това, което мисля, че стана ясно, е че това не са само исканията на София, а трябва да станат исканията на Европа. Успяхме и в това нещо да обясним причините защо нещата, които искаме, трябва да се случат“, каза Петков.

По-рано днес той призова Румен Радев да свика КСНС възможно най-бързо.

„Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци. Аз ще си спазя моето обещание пред българския народ и се надявам да имаме една отворена дискусия, защото е исторически момент, който не трябва да изпускаме. Това предложение е много хубаво, въпросът е, че трябва да се направи по правилния начин“, заяви още Петков.

Разочарование от липсата на зелена светлина от София показа и шефът на европейската дипломация Жозеп Борел.

„Не сме там, където трябва да бъдем със Западните Балкани. Днес трябваше да дадем началото на преговорите с Албания и Северна Македония. Не мога да скрия разочарованието си. Моето и предполагам разочарованието на много хора. Трябва да започнем и все още има надежда“, заяви Борел.

„Причината не е само в България, нека кажем истината. България е позор, но не е само тях. Духът на разширяването премина от споделена визия на една общност в похищението на отделни държави членки“, заяви Еди Рама, премиер на Албания.

Разширяването на ЕС е акцент и тази вечер на срещата на европейските лидери. Очаква се те да дадат статут на страна кандидат на Украйна и Молдова. Несъмнено обаче отново ще се говори за Северна Македония и Албания, тъй като те имат въпросния статут от години.

И още прогнози от Брюксел - този път за парите, които чакаме по Плана за възстановяване и устойчивост. Според Кирил Петков за момента вътрешнополитическите събития забавят изпълнението на обещаните реформи. Ако е прекалено забавянето, може и да загубим парите, смята той.

„Липсата на работещ парламент би струвало скъпо, но още по-скъпо би било да управлява задкулисието“, допълни Петков.