За първи път правителството на Северна Македония официално отхвърли предложението на Франция. Това стана ясно след днешната Среща на върха в Брюксел. Междувременно коалиционните партньори обявиха възможно напускане на правителството заради преговорите с България.

Организирана чрез социалните мрежа група от граждани два дни преди правителството в Скопие поискаха да бъде отхвърлено т.нар. френско предложение.

Премиерът Димитър Ковачевски коментира за първи път темата в Брюксел.

„Предложението в сегашния му вид е неприемливо за мен, президента, правителството и коалиционните партньори и гражданите на Република Северна Македония“, каза премиерът на РСМ Димитър Ковачевски.

Коалиционните партньори също обявиха, че е възможно напускане на правителството.

„Демократичният съюз ще оттегли подкрепата си за правителството, ако се съгласи с преговорната рамка да бъде приета от Съвета на Европейския съюз“, коментира Павле Траянов от Демократически алианс.

Опозицията призовава за предсрочни избори, което би означавало референдум.

„Правителството прие в преговорния процес държавата да получи рамка с български условия, което на практика означава побългаряване на държавата и асимилация на народа“, отбеляза Драган Ковачки от ВМРО-ДПМНЕ.

Според експерти държавната политика е грешна.

„Правителството не трябва да си отива. Очакването от държавите-членки да защитят нашия процес на преговори при двустранни спорове е погрешна стратегия“, каза Марко Трошановски от Института за демокрация.

Правителството в Скопие допълва, че ако позицията на Северна Македония бъде приета, преговорите могат да се проведат до края на юни.