Новият посланик на Франция у нас ще бъде жена преподавател с дълъг стаж в образованието и дебютант в дипломацията. Флоранс Робин ще поеме поста в началото на септември след приключването на мандата на сегашния посланик Ерик Льобедел. 

Това е станало ясно от изказване по време на церемония за връчването ѝ на френския Орден за заслуги в Нанси, отбелязва седмичникът „Ла Семен”. Макар да няма официално съобщение на френското външно министерство, Флоранс Робин вече е попълнила новата си длъжност в профила си в „Ликтин”. 

Новината за смяната на кариерното поприще на Робин и преминаването ѝ от сферата на образованието към екипа на френското външно министерство е съобщена от АЕФ Инфо още в средата на юли, но не се уточнява в коя мисия ще бъде назначена. 

 

Снимка: Туитър / @frobine

Преди номинирането ѝ за посланик в София тя в продължение на две години е била ректор на академията на Нанси-Мец. Оглавявала е и академиите в Гвиана, Руан и Кретьой. 

Три години е генерален директор, отговарящ за училищното образование във Франция, като е първата жена, назначена на този пост. В периода между 2004 и 2009 г. е главен инспектор за националното образование. 

Завършила е физика в Кашан, тя има докторат по епистемология и история на науките от университета „Дени Дидро” - Париж VII. В средите на френското образование, на което посвещава цялата си кариера до момента, е смятана за жена на действието, която иска да я съдят не по това, което е, а по това, което прави. 

Досега единствената жена посланик на Париж в България е била Кристиан Малишенко, която ръководи дипломатическата мисия по времето на соца от 1975 до 1980 г.