Твърдението, че се готви вдигане на корпоративния данък с 50% е пълна глупост и целенасочена лъжа. Това обяви на брифинг служебният финансов министър Асен Василев в отговор на по-ранните обвинения на ГЕРБ.

„ОИСР публикува списък на 1 юли, в който ние с интерес откриваме, че фигурира България. Прави впечатление, че доста европейски държави не фигурират – Унгария, Ирландия, Естония. Този списък е за държавите, които се съгласяват да повишат корпоративния данък на минимална ставка от 15%. В България корпоративният данък от години е 10%, за всички работещи това означава минимално 50% увеличение на данъка“, заяви  кандидат-депутатът от управляващите Александър Иванов.

Асен Василев определи изявленията на ГЕРБ като опит на неспециалисти да коментират теми, които не разбират.

„Миналата сряда беше одобрена позиция на България по един дълго течащ процес, движен от Г-7 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който ще продължи да тече поне още 4-5 години. България изразява позиция относно желанието на големите държави да наложат минимална данъчна ставка на транснационални компании по стълб 1 с над 20 млрд. евро печалба и по стълб 2 с над 750 млн. евро, при условие, че тези компании нямат солидно присъствие в държавата, в която данъчната ставка трябва да бъде наложена“, обясни служебният министър.

Той уточни, че мярката е насочена към големи компании, които работят в няколко държави и се опитват да избягват данъци и ще влезе в сила в страните от Европейския съюз най-рано след около 4 години и няма да засегне български компании.

У нас са по-малко от 10 компаниите, които отговарят на този обхват – основно чуждите търговски вериги плюс някои от големите мултинационални компании, обясни Василев.

Ние си оставаме на 10% данък печалба, уточни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!