Парламентът реши да има разследващ на главния прокурор. С мандат от пет години, без да може да бъде подновяван.

Поправката в Наказателно-процесуалния кодекс мина на второ четене, съобщава. „За“ текста гласуваха 83-ма народни представители, „против“ – 52-ма, а „въздържали се“ - петима.  

Специалният прокурор, който ще разследва обвинител номер едно трябва да бъде избран до три месеца от влизането в сила на закона. За избрана се счита онази кандидатура, която е събрала поне 15 гласа за от гласувалите  членове на ВСС. Ако това не се случи се отива на балотаж. Между първо и второ  законовите промени  претърпяха сериозна редакция, но отново имаше критики. 

Новата правна фигура ще разследва освен обвинител номер едно и неговите заместници. Разследващият прокурор ще може да възлага отделни действия по разследване на Специализираната прокуратура.

Основният дебат в пленарната зала беше между управляващи и БСП. 

Филип Попов от левицата попита дали с промените не се създава поредният „Франкещайн” в правната наука. Колегата му социалист Крум Зарков заяви, че не вижда смисъл от създаването на новата длъжност. 

Вносителят на законопроекта Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че има нужда от такава фигура и те застават зад тази си позиция. „Трябва да се въведе една такава фигура, за да се изпълнят направените препоръки към нас от страна на нашите европейски партньори и да се отговори на обществените очаквания“, заяви той.

Номинации за разследващия прокурор ще могат да правят и всички членове на Висшия съдебен съвет, а не само прокурорската колегия. Преди дни Съветът изрази отрицателно становище по промените.