Очаква се депутатите да разгледат предложението да има прокурор, който да бъде надзорник на главния прокурор.

Под законопроекта стоят подписите на управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а с него те се опитват да отговарят на очакванията на обществото и европейските партньори за реформа в съдебната сфера.

Текстовете предвижда специалният прокурор да има 7-годишен мандат, да се номинира от не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и да се избира от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство.

По време на дебатите в Правна комисия обаче стана ясно, че между двете четения може да има ново предложение, даващо възможност всеки, който отговаря на изискванията, да се кандидатира за позицията на разследващ главния прокурор, без да чака номинация за това, припомня БГНЕС.

От Министерство на правосъдието вече изразиха подкрепа за законопроекта, но от прокуратурата го подложиха на остри критиките. Според държавното обвинение не е необходимо наличието на специален магистрат, който да е ангажиран с проверки единствено на главния прокурор, тъй като такива може да извърши всеки прокурор в страната. Тезата си обвинението аргументира и със скорошно решение на Конституционния съд по темата.

Въпреки това обаче управляващите форсират промените, давайки заявка, че изборът на специален прокурор, изминавайки цялата процедура, може да стане факт до края на мандата на това Народно събрание.