Специален независим прокурор ще разследва обвинител №1. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене Наказателно-процесуалния кодекс. От управляващото мнозинство бяха категорични, че няма да се отказват от новата фигура на разследващ прокурор.

С промените в НПК независимият прокурор, който ще може да разследва главния, ще бъде издиган от поне шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и избран за 7 години мандат от обикновено мнозинство от пленума на Висшия съдебен съвет. Актовете му няма да подлежат на контрол от обвинител № 1.

Възнамеряваме този законопроект да стане факт до края на мандата и да стартираме процедурата по избор на разследващ прокурор веднага", заяви Красимир Ципов.

"Свидетели сме на поредната каша от управляващите. След като превърнаха темата за главния прокурор в религиозен ритуал", заяви Филип Попов.

Опозицията обвини, че въпреки значението си, дебатът е вял и няма как двете фигури да съществуват в правния свят. А от ГЕРБ отговориха, че промяната е чакана от обществото.

"Не знам как си го представяте - единият ще гони, другият ще бяга, единият ще рови, другият ще крие. Или двамата ще седят един срещу друг като в уестърн, ще се гледат в очите и ще се чудят кой пръв ще посегне към наказателния кодекс, каза от парламентарната трибуна Крум Зарков.

"Ако имахте желанието да го направите, вие щяхте да подкрепите проекта  на ПП ГЕРБ за разглеждане на нова Конституция и свикване на ВНС, защото това, за което говорите, е възможно само по този начин", заяви Анна Александрова.

Прокуратурата вече даде своето становище, че и сега има кой да разследва главния прокурор, защото това може да бъде направено от всеки негов колега.

Приетите на първо четене промени не бяха коментирани от прокуратурата и правосъдното ведомство.