Фермери се заканиха да блокират във вторник със земеделска техника цялата страна, ако не бъдат извадени от новия закон за горивата. В него се изисква цистерните им да бъдат регистрирани като бензиностанции.

От браншовите организации изтъкнаха, че не са нито производители, нито търговци на горива, за да попадат в този закон.

Снимка: bTV

Проектозаконът предвижда регистрационен режим за фирмите, занимаващи се с горива. Едно от изискванията е да разполагат с капитал между 20 хил. и 3 млн. лв. Освен това ще трябва да осигурят и банкови гаранции - от 20 хил. до половин милион.

Снимка: bTV

Друг голям проблем за земеделците е че, цистерните в полетата ще трябва да отговарят на стандартите за бензиностанция.

Снимка: bTV

Земеделците изчисляват, че само уредите, които трябва да се инсталират ще струват поне 100 млн. лв.

„Считаме, че има луди хора в администрацията - ето ви парадокс: АПИ забранява движението на селскостопанска техника по пътната мрежа. А този закон ни забранява да зареждаме в нашите съдове, които ги използваме само за това и ни принуждава да зареждаме само на бензиностанции”, посочи Георги Милев от Асоциацията на зърнопроизводителите.

Земеделците смятат, че закона е лобистки и настояват контрабандата да се спира при вноса, а не по селата. От петролната асоциация обаче предупредиха, че са готови да изкарат камионите по улиците, ако проектът не се приеме.

„Този див популизъм, то е болшивизъм - да противопоставяме селото на града. И ние с бизнеса сядаме и ще подходим като тях, само, че ще питам кой ще зарежда летищата и бензиностанциите, болниците”, заяви Валентин Златев от Газовата и петролна асоциация.

Зад проектозакона стоят депутати както от мнозинството, така и от опозицията. Изненадващо на днешното заседание на икономическата парламентарна комисия, обаче, стана ясно, че министрите на финансите, на икономиката и на земеделието не застават зад текстовете.

„Подмолно работят, за съжаление те взеха превес днес на заседанието и мафията победи”, добави Емил Димитров.

Икономическата комисия отхвърли проекта, а съдбата му ще стане ясна в пленарна зала.