Щедрите хвалби, които председателят на Пловдивския окръжен съд и първи кандидат за поста главен прокурор Сотир Цацаров получава от страна на висши представители на изпълнителната власт, не са му удобни, но и не може да ги спре. Това призна самият той пред bTV - в първото си телевизионно интервю, откакто кандидатурата му бе внесена във ВСС и зад нея застанаха седем от членовете му.

Въпреки обявяването за „фаворит на управляващите” и явната подкрепа, която премиерът и вътрешният министър изразяват за Цацаров, той побърза да отрече каквито и да било близки отношения или договорки както с Бойко Борисов, така и с Цветан Цветанов.

„Не мога да спра нито тези, които ме хвалят, нито тези, които ме критикуват. Познавам Борисов от времето му на главен секретар, идвал е в Пловдив по служебни задължения. Нямам уговорки с него или Цветанов. Принципно не е присъщо за съдия да бъде така хвален”, заяви пловдивският съдия.

По думите му благоразположението на шефа на МВР към него не може да бъде обяснено с факта, че именно Окръжният съд в Пловдив е оправдал Цветанов по воденото срещу него дело за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова. Уволнената шефка на Съюза на съдиите „въстана” срещу вътрешния министър, след като в края на януари пред bTV той я обвини, че покровителства организираната престъпност.

Изказани бяха и мнения, че неслучайно това дело се гледа в Пловдив – в съда, известен с „доброто си сътрудничество” с МВР или с маниера си да правораздава обвинително на база на полицейските преписки повече, отколкото на адвокатските аргументи.

Цацаров обаче се разграничи от тези твърдения и обясни, че данните на професионалните издания за броя осъдителни и оправдателни присъди в оглавявания от него съд всъщност не били верни.

„Делото срещу Цветанов беше изпратено в Пловдив по процедурно решение на ВКС. Той беше оправдан само на първа инстанция. Предстои делото да се гледа на втора инстанция, на която не съм председател. А що се отнася до правораздаването, там където пише, че за 2011-а оправдателните присъди са 1,64% , аз казвам, че те са 7,77% – цифрите в са манипулирани до безкрай”, обясни Сотир Цацаров.

Пример за доброто сътрудничество между МВР и съдиите в Пловдив може да бъде открит още от времето, в което Борисов бе главен секретар. Тогава той подари лично оръжие на председателя на пловдивския окръжен съд като знак на признателност за добрата работа между местната "Темида" и полицията.

Тази „теза” за известна близост между него и управляващите обаче не се приема от Цацаров. Той я определи като „петното, което се хвърля върху колегите ми – представя ги като безропотно изпълняващи волята ми, продиктувана от Цветанов”.

По повод възникналите съмнения в евентуална възможност за манипулация на вота на ВСС за главен прокурор – заради използването на електронна система, кандидатът за най-важния пост в съдебната система се „застрахова”, че няма власт в определянето на правилата за избора.

Преди две седмици, след одобрението на кандидатурата на Цацаров, мнозинството във ВСС реши гласуването за кандидатите за главен прокурор да стане не по азбучен ред, както беше досега, а по реда на подадените предложения. Тъй като пловдивският прокурор е първата кандидатура обаче, това веднага провокира спекулации, че той ще бъде облагодетелстван от такава една процедура.

Въпреки че преди дни Сотир Цацаров изпрати писмо до Съвета с настояване да бъдат променени правилата за последователността на гласуване на кандидатите, той „нямал правомощията” да поиска и отмяна на планираното електронно гласуване. Каза все пак, че няма нищо против да бъда гласуван и с бюлетини и че „изборът трябва да е честен”.

"И обущарят ходи понякога без обувки"

Пловдивският обвинител призна, че е склонил да говори пред медия поради „помията, която се изсипа по семейството ми” в последния ден от срока за номиниране на кандидати за главен прокурор. Става въпрос за публикации, замесващи името на съпругата на Цацаров в имотна измама.

Според обвинителните информации тя закупила овощни градини за 120 000 лева, но в нотариалния акт била посочена фиктивната сума от 1000 лева за сделката. Така тя укрила огромна сума за данъци.

Магистратът поясни как стоят нещата по този казус, като не отрече за написаната по документи по-малка сума.

„Съпругата ми е нотариус в Пловдив. През 2008 г. тя и още една жена правят покупка на две овощни градини със средства, които са напълно ясни от данъчните ни декларации. При такава покупко-продажба обаче има две страни. Ако една от страните има желание в договора да се не фигурира реалната цена, това не е нарушение на закона. Там наистина пише 1000 лева. По-късно обаче пред Сметна палата се декларира реалната цена. Аз съм посочил там сумата от 120 000 лева, знае се колко пари са излезли от банковите сметки – така че са платени всички данъци за този имот”, заяви председателят на Районния съд в Пловдив.

Оказва се обаче, че единият от придобитите имоти е обект на съдебно дело. Оказало се, че жената, която го е продала, всъщност не е негов собственик. На въпрос как ще опази всички нас, цялата държава, след като е допуснал да бъде измамен, кандидатът за главен прокурор даде простичко обяснение : „И обущарят ходи понякога без обувки”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!