Повече денонощни аптеки - идеята на Лекарския съюз днес подкрепи и гилдията на фармацевтите.

Последните данни на здравното министерство сочат, че денонощните аптеки у нас са около 1 процент, или това са около 30 за цялата страна.

За да има разкриване на още такива обаче, от Фармацевтичния съюз казват, че трябва да има и допълнително финансиране.

В Мездра денонощна аптека няма от години. Според Васил Костов това е недопустимо в COVID кризата.

„Става на човек зле, отива, преглеждат, дават му рецепта, откъде ще вземе, и като се наложи, и няма откъде, след някой и друг ден ще викаме Бог да го прости“, оплака се Васил Костов.

И в столицата, като майка на малко дете, Антония смята, че денонощните аптеки са малко. Единствената близо до дома е и на поне 15-тина минути:

„Ние за него сме по притеснени, за нас може би бихме могли да изчакаме и до сутринта, за него ни е, ако нещо се случи с него“, обясни Антония Антонова.

И ако в големия град все пак фармацевтите виждат икономическа логика да поддържат денонощни аптеки, макар и не във всеки квартал, то тези в по-малките населени места са категорични – смисъл от работа през нощта няма.

Стимулът от 1000 лв. за една аптека, за да работи денонощно според тях е малък. Клиентите се брояли на пръсти, инвестицията за преустройство и нощно гише не си заслужвала:

„Първо, трябва поне още трима човека персонал, което е почти невъзможно да се намери, защото кадрите са страшни за провинцията“, каза Валентина Христова.

„Ако има финансиране, ще се намерят и служители, не виждаме причини това да не се случи – фармацевти има достатъчно“, смята Димитър Маринов.

Финансовите стимули обаче трябва да са по-големи, казват други:

„Трябва 1000 лева на единица персонал, значи, ако работят пет човека, трябва да са поне 5000 лева“, заяви Васил Димитров.

Допълнителното финансиране, за да има повече денонощни аптеки, би могло да дойде от държавата, от Здравната каса или от общините, смятат от Фармацевтичния съюз. Разговорите по тази тема обаче тепърва предстоят.

Фармацевтичният съюз съветва още пациентите да искат от лекаря да изписва съставките на терапията, която назначава.

Така, ако отидат в аптеката и няма конкретно търговско наименование, ще го заменят с такова, което има, без това да нарушава терапията.