По-малко новозаразени с COVID-19 през последното денонощие, но и обичайно за неделя направените тестове са по-малко. Броят на приетите в болница обаче продължава да расте.

Натискът върху лечебните заведения в пет от областите в страната е сериозен, стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов със здравния министър проф. Костадин Ангелов. В София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен разкриват допълнителни COVID сектори и легла.

Заради кризата с лекарствата пускат на пазара допълнително 20 000 опаковки от най-търсените медикаменти. 

В столичната спешна болница „Пирогов“ са обособени 446 легла за COVID болни, като заетите са 337. През триажните центрове на лечебното заведение са преминали над 220 души със симптоми на коронавируса само за ден. 

Около 400 медици от лечебното заведение вече са се срещнали със заразата, от тях само седем работят в COVID зоните. 

Надеждите на лекарите са, че през изминалата седмица сме достигнали до максималния брой нови случаи и сме близо до пика на заразата. Това заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той беше категоричен, че спазването на мерките е пряко свързано с броя на инфектираните.

За лична отговорност призова и премиерът.

„Единственото необходимо е да се пази дисциплина и дистанция, за да не те разпространява масово. Разчитам на хората – можем да бъдем по-дисциплинирани, можем да бъдем по-самосъхраняващи се. В същото време имаме и доста оздравели, което също е добър показател“, отбеляза Борисов.

Той инструктира представителите на Националния оперативен щаб да извършат проверки в болници аптеки за сигурността на обектите. 

Фармацевтите приветстват предложението на Българския лекарски съюз да се разкрият повече денонощни аптеки, но при условие – допълнителни 1000 лв. към бюджета на всяка аптека.

Българския фармацевтичен съюз обаче е против лекарства без рецепта да се продават в супермаркети и бензиностанции. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!