Започват проверки, които трябва да установят има ли недостиг на медикаменти в болниците и аптеките в страната. Инспекциите идват след разпореждане на Върховна административна прокуратура, които са се самосезирали след публикации в медиите за липса на определени лекарства, използвани за терапия на коронавирусна инфекция. 

Ако бъде установен недостиг, трябва да се определи кой е виновен за ситуацията – задържането от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро или дребно. След което трябва да се предприемат конкретни мерки. 

Следва да се установи дали има засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти. Ако такъв е налице, Министерство на здравеопазването трябва да предприеме незабавни мерки. 

Здравното ведомство са изпратили информация на държавното обвинение за търговци на едро с лекарствени продукти, които е възможно да осъществяват подобни действия. Националната агенция по приходите ще съдейства на здравните инспектори при проверките, ВАП настояват за резултат от проверките в най-кратък срок.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!