Няколко дни след като в Дупница беше открит триажен кабинет, се оказа, че в голяма част от времето няма кой да преглежда и тества хората със симптоми. Причината - въпреки по-високото заплащане в сравнение с това в болницата, желаещи лекари няма.

Доктор Борисова работи в кардиологичното отделение на частната болница. В момента е в отпуск, който прекарва работейки в триажа.

„Аз започнах в събота, неделя на този кабинет, понеделник нямаше колега сутринта, който да ме смени, и така, понеже съм в отпуск, това е просто съвпадение. В момента, да остана вкъщи, при положение, че няма кой да работи тук...“, каза д-р Антоанета Борисова.

Часът е 12. В момента лекари има, но тестовете са изчерпани. Желаещите се връщат.

„Не се чувствам разположен и искам да се проверя. Обясниха ми, че екипът е бил на София и след 2 часа да мина“, разказа Христо Филипов.


Дежурствата в кабинета са обезпечени само до края на тази седмица. Затова и от общината апелират към всички лекари от региона.

„Не ги обвинявам, знам какво е положението, не като заместник-кмет, а като гражданин ги призовавам, ако могат, да помогнат“, заяви изпълняващият длъжността кмет на Дупница Крум Милев.


Апелът е предимно към личните лекари, но засега желаещи няма.

„Да, на триажния кабинет бих се включил, нямам страхове и притеснения. Онези, които са по-млади, според мен, биха могли да се включат“, коментира д- р Красимир Панчев, личен лекар и председател на Лекарския съюз в Кюстендил.

„По едно дежурство всеки да направи, било лични лекари, било лекари от двете болници, е достатъчно да го покрием графика“, смята д-р Антоанета Борисова.

Дейността на кабинета се обезпечава от общината. Оттам и заплащат на лекарите, пожелали да поемат дежурство.

Заради високата заболеваемост в региона, болницата в Благоевград се превръща в COVID болница. В момента само две отделения – детско и родилно, работят по предназначение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!