Направен е успешен тест за доставяне на 300 л в секунда повече вода по водопроводното трасе, така че да има вода и за София, и за Перник. Това стана ясно по време на публична проверка от столичния кмет Йорданка Фандъкова на пречиствателната станция в Бистрица.

Снимка: БГНЕС

В контролния пункт на Софийска вода се получава информация за нивото на язовирите и се управлява водопроводната система.

Фандъкова увери, че няма опасност градът да остане без вода.

Снимка: БГНЕС

"За мен е важно гражданите на София да знаят с какви системи за контрол разполага „Софийска вода“, за да могат да бъдат спокойни и да не се поддават на всякакви спекулации, които в моменти на криза се появяват. Виждаме знайни и незнайни политици, започват да разсъждават. За мен е важно становището на експертите и отговорните институции, които със своите подписи носят огромна отговорност“, коментира Фандъкова и добави, че очаква при първата авария, да излязат хора, които да кажат, че тя се е случила заради помощта, която оказваме на Перник.

Водата, която трябва да стигне до чешмите на перничани, трябва да дойде от Рила чрез така наречените събирателни деривации "Грънчар" и "Манастирски".

Тези водосборища могат да бъдат включени както към язовир „Белмекен“, така и към язовир "Бели Искър". 

Кметът каза още, че се надява спасителният план на държавата за Перник утре да бъде подкрепено на извънредното заседание на Столичния общински съвет.

Снимка: БГНЕС

От Софийска вода увериха още, че водата, която пият софиянци, е с отлични качества.

Миналата седмица Фандъкова заяви, че е нормално да помогнем на Перник, понеже нито една община не е застрахована. Тогава тя поясни, че условието е Столична община да има възможност за спиране на водоподаването, ако се появи риск за софиянци.

Безпрецедентна водна криза застигна миньорския град и региона, след като стана ясно, че язовир „Студена“ е пресушен. През уикенда перничани излязоха на протест заради водния режим, който продължава втори месец.