Водната криза достига своя пик. До 10 дни се очаква язовир "Студена" да достигне така наречения "мъртъв" обем. Затова управляващите решиха Перник да получава вода от язовир "Белмекен".

Водата, която трябва да стигне до чешмите на перничани, трябва да дойде от Рила чрез така наречените събирателни деривации "Грънчар" и "Манастирски".

Снимка: btvnovinite.bg

Тези водосборища могат да бъдат включени както към язовир „Белмекен“, така и към язовир "Бели Искър". 

След като водата бъде пренасочена към язовир "Бели Искър", ще се спуска към София по Рилския водопровод. По пътя си ще минава през два ВЕЦ-а - Бели Искър и Мала Църква, а след тях ще достига до Мало Бучино.

Снимка: btvnovinite.bg

От там с милиони, отпуснати от правителството, трябва да се изгради трасе, което да доведе водата до Перник.

Обемът на „Бели Искър“ е 15 млн. куб. м вода, а в момента в него има 7,4 млн. куб. м вода. Обичайното месечно потребление на София е около 4,6 млн. куб м вода, а за нуждите на Перник ще бъдат необходими 0,8 млн. куб. м вода.

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се към язовир „Бели Искър“ да има допълнителен приток на вода, за да задоволи нуждите на двата града. Стана ясно обаче, че 80-годишната стена на водоизточника е за ремонт.

Хората в село Бели Искър се тревожат, че старият язовир не е достатъчно здрав, за да издържи още вода и че е опасно да се пълни повече от 50%.

Снимка: btvnovinite.bg

Според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков стената може да издържи язовирът да е пълен до 70%.

"По данни на официалните власти няма риск водата на София да изчезне. Аз обаче не съм сигурен в това. Язовир „Бели Искър“ взима вода от деривации „Грънчар“ и „Манастирски“. „Грънчар“ обикаля почти цяла Рила от южната страна. Въпросът е колко вода има там. Над 2000 м всичко е замръзнало. Трябва да се направи баланс колко вода влиза в момента в язовира през тези деривации", обясни Димитър Куманов от риболовно дружество "Балканка".

"Може да се наложи тази част от София, който се снабдява от „Бели Искър“, също да остане на някакъв малък режим. Но е изключително важно Перник да получи вода", каза още той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!