Нормално е да помогнем на Перник, защото нито една община не е застрахована. Условието е Столична община да има възможност за спиране на водоподаването, ако се появи риск за софиянци. Това заяви столичният градоначалник Йорданка Фандъкова.

„Решението ще бъде взето от Общинския съвет, след като получим искането от Министерски съвет. Очаквам в четвъртък да бъде взето решението. Ще се запозная внимателно, поискала съм цялата експертиза, „Софийска вода“ да заявят своята готовност и да гарантират, че по никакъв начин това няма да бъде за сметка на водоподаването на София“, коментира столичният кмет.

По думите на Фандъкова тя е наредила да се проучи въпросът със състоянието на яз. „Бели Искър“ и стената на водоема. Тя допълни, че правителството е предвидило средства за ремонта му.

„Искам да се гарантира, че обемът, който е предписан във връзка със състоянието на стената – по никакъв начин няма да бъде надвишавано. Искам дори да бъде по-малък обем, независимо от нуждата за водоподаване“, каза още Фандъкова. 

Тя допълни, че и в момента има аварии по т.н. рилски водопровод, но настоява за гаранции да не се увеличат проблемите.