Перничани - на протест в центъра на София. Стотици се събраха на жълтите павета заради безпрецедентната водна криза и режима, който продължава втори месец.

Шествието под наслов "Сурва от Перник" се проведе в деня на проваления кукерски фестивал в миньорския град.

Снимка: БГНЕС

Недоволството беше подкрепено от хора от София, Сливен, Враца и Бобов дол.

Датата на протеста не е избрана случайно. Днес трябваше да се проведе 29-тото издание на традиционния маскараден фестивал "Сурва". Но заради водната криза той беше отменен.

Така перничани излязоха на жълтите павета и настояха за трайно решение на проблема и оставки за всички виновни по веригата.

Снимка: БГНЕС

Към тях се присъединиха и жители на Бобов дол срещу още един голям проблем - горенето на отпадъци. Те твърдят, че въздухът, който дишат, е мръсен, а като причина посочват местния ТЕЦ.

Със звънци перничани огласиха жълтите павета. Облечени в жълти жилетки потърсиха отговорност за липсата на вода.

Снимка: БГНЕС

Към недоволството на Перник се присъедини и Бобов дол. Настояха изгарянето на боклуци в ТЕЦ-а  да спре окончателно.

Шествието на протестиращите започна от площад „Батенбер“ и приключи  под прозорците  на властта. Сред недоволството срещаме Кели и Том. Идват от Лондон, за да снимат документален филм за „Сурва“. Но и се озовават на жълтите павета.

„Научихме от „Фейсбук“. Смятам, че добре, че толкова хора излязоха и са тук.  Очевидно е голям проблем.“, коментира Кели.

За часове движението остана блокирано. С протестиращите обаче не се срещна никой.

Следващият вторник на извънредна сесия на Столичния общински съвет  ще се решава, дали ВиК-мрежата на София  да бъде ползвана за отвеждането на вода до Перник.