Национален протест в София срещу горенето на боклук и водната криза в Перник. Рано тази сутрин жители на Бобов дол и съседните села тръгнаха с автобус към столицата, за да се включат в протеста.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите им въздухът, който дишат, е мръсен, а като причина посочват местния тец. Разрешителното му за горене на отпадъци е отнето преди дни и от там твърдят, че са преустановили тази дейност. Хората обаче не вярват на това и настояват изгарянето на боклуци да спре завинаги, защото се притесняват за здравето си.

Протестиращите се събраха на площад "Княз Александър I". Там са и жители на Перник, които носят жълти жилетки, за да изразят недоволството си от безпрецедентната водна криза в града. Недоволството им е озаглавено "Сурва от Перник".

В ход е спасителен план, който трябва да изгради водопровод от Мало Бучино до Перник и така да се доведе вода до града. Според перничани обаче няма достатъчно информация как ще бъде изграден новият водопровод, който да доведе вода до града.

Жителите скандират „Оставка“ и "Мафия" и настояват отговорните за водната криза да понесат наказания.

Протестиращите ще се отправят пред сградата на Министерския съвет. Да следят недоволството в страната са и много чуждестранни медии.