Като кмет ще гарантирам, че мнозинството в Столичния общински съвет ще подкрепи най-консервативния подход за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина - никакво строителство. Ако това не се случи, ще върна решението. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Като чета заглавия в медиите за Борисовата градина, и ми се изправя косата - застрояване, презастрояване. Няма да има такова нещо. Столичната община има ясна и категорична позиция, посочи в отговор кметът Фандъкова.

"Моята позиция като кмет, която ще защитавам, е категорична и ясна. Запазване на Борисовата градина и гарантиране липсата на застрояване", каза Фандъкова, цитирана от БТА. Тя ще настоява "Спортна София" и конната база да си останат там, където са в момента. "Никакви климатични училища, няма необходимост от такова нещо", каза кметът.

От днес започва общественото обсъждане за бъдещето на Борисовата градина. Възможностите за ново строителство в новия подробен устройствен план вече предизвикват критики.

В проекта на архитект Атанас Ковачев се предвижда ново строителство под формата на "възстановяване на архитектурни обеми". Такива са три сгради на бившето Климатично училище, несъществуващо от десетилетия. Според Марта Георгиева, общински съветник от ДСБ, проектът предвижда да се строи на място, което е гора.

Строителство е планирано и при гара Пионер, където се предвижда да бъде преместен комплексът Спортна София.

Въпреки, че планът е възложен за разработване от самата община,  през последните дни управялващите от ГЕРБ заявиха, че също са против предложените възможности за ново строителство и няма да го подкрепят.

От БСП няма да подкрепят ново строителство в парка, но държат в плана да се предвиди по-добра достъпност за хора в увреждания, както и пространства за деца с двигателни проблеми. .

За автокъщата в Борисовата градина, Йорданка Фандъкова обясни, че няма място в парка и че на нейно място е заложено изграждането на подземен паркинг.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!