Поредното фиаско с приема в детските градини и оставането на над 10 000 деца в София „под чертата“ се дължи и на недопустими забавяния от страна на районните администрации, които движат проектите за нови сгради и затова бъдещите подобни обекти ще минат под крилото на зам.-кмета по строителството инж. Ангел Джоргов. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като направи изненадваща проверка на детската градина в кв. „Кръстова вада“.

Тя е трябвало да е готова през 2020 г., но ще посрещне деца едва този септември. „Виждаме, че има един работник, няма технически ръководител, няма контрол от районната администрация“, разказа Фандъкова. По думите ѝ районният кмет Константин Павлов („Демократична България“) „разбира се, намира оправдания и обяснения, но родителите не ни питат за оправдания и обяснения“.

Тези „оправдания и обяснения“ той качи и на страницата си в социалните мрежи. „Това е проект от 2015 г, обжалван до 2017 г., започнат 2018 г., спрян за 250 дни (!) между средата на 2018 и началото на 2019 г. Когато завършването на сградата наближи, се оказа че пропуски в проекта, приет от предишната администрация доведе до нужда от изменение в договора и допълнителни дейности, всичко това съпроводено с огромна документална работа, обследвания, изчакване на процедури в Агенцията за обществени поръчки и тн. (…) В момента сградата е на финалната права и ако доставките на последното оборудване дойдат навреме, сградата ще бъде завършена през юни, а през септември ще може да приеме първите си обитатели“, пише Павлов, като публикацията е придружена от снимки на помещенията.

Фандъкова обаче заяви, че 5 месеца са се правили „сметки“ и „3 месеца се подписва анекс“, заради което 150 деца остават без детска градина. „Тук не трябва да отговарям аз, а трябва да отговаря кметът на района, кметът от ДБ г-н Павлов – вместо Иво Мирчев и Христо Иванов да се снимат пред общината и да ми задават въпроси, не е лошо да дойдат да се снимат тук и да си зададат въпросите на техния кмет“, заяви кметът.

Павлов от своя страна определи твърденията на столичния кмет като политическа атака: „Претенциите на колегите са малко смешни към мен, при положение, че аз съм кмет от 2019 г., за обект, чийто първи срок за завършване е бил през 2018 г. Това е политическа атака“, коментира той пред камера.

Според ресорния зам.-кмет Ангел Джоргов при ангажиране на достатъчен брой работници има възможност за месец градината да е готова.

Проблеми и другаде

Фандъкова даде и други примери: „В „Триадица“ едно клубче, което трябва да поеме 50 деца в яслена възраст, повече от година не може да започне да се ремонтира. В „Красно село“ от половин година не може да започне проектирането. В „Изгрев“ 3 месеца не може да се издаде разрешение за въвеждане в експлоатация при положение, че сградата е готова“.

Припомняме, че изброените райони са с кметове, които не са от нейната партия („Лозенец“, „Триадица“ и „Красно село“ се управляват от кметове, подкрепени на изборите от „Демократична България“, а „Изгрев“ е под ръководството на представител на „БСП за България“ - б.р.). От думите на Фандъкова стана ясно, че посочените в примерите обекти засягат около 400 деца, от които не всички са без достъп до градина или ясла.

Снимка: bTV

„Аз съм наистина възмутена от начина, по който се политизира тази тема“, добави бившият зам.-председател на ГЕРБ, която допълни, че никога не е делила районните кметове по политически признак. В същото време тя не пропусна да отбележи, че „Демократична България“ управлява районите с най-голям недостиг на места в детските градини.

Какво следва?

Заради всичко това следващите детски градини след 16-те в строеж в момента ще се възложат директно на голямата община. „Както към мен и обществен натиск, така трябва да има и към районните кметове (…) Аз нямам доверие на тези райони, в които има драматично забавяне“, обяви Фандъкова.

Снимка: bTV

Освен повече контрол по програмата за изграждане на нови сгради, Фандъкова анонсира и предстоящи разговори с предприемачите по линия на настаняване на детски градини на партерни и първи етажи в сгради с друго предназначение. По думите ѝ вече има интерес от инвеститори.

„Моята отговорност я нося всеки ден, защото всички родители ми пишат на мен. Мен ме боли за всяко едно семейство, чието дете не може да отиде на градина. Аз съм майка и баба и много добре разбирам какво значи това за семейството“, заяви Фандъкова, чиято оставка беше поискана от опозицията в СОС и от родители.

Снимка: bTV

Вариантът „Оттегляне“ беше отхвърлен с широка усмивка и от зам.-кмета по дигитализацията Генчо Керезов, който е пряко отговорен за системата за класиране на децата. По думите му цялата кампания е протекла успешно в рамките на едва 3 месеца след подписването на договора, били са изчистени фалшивите профили и непрестанно са отбивани хакерски атаки.

Той обясни, че проблемите с вписването на данните се дължат на самата философия на кандидатурата на всяко дете – в системата тя не е линеен модел и родителят може многократно да променя данни като адреса.