Частният бизнес ще се включи в изграждането на детски градини, а тази година ще бъдат построени нови 16. Това обяви пред БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Думите ѝ дойдоха след поредно инфарктно класиране на децата за градини, при което над 10 000 се оказаха "под чертата". От години София се бори с изоставането на тази си инфраструктура в сравнение с бързото разширяване на населението на града. Има цели нови квартали, в които малчуганите на практика нямат друга опция освен скъпа частна грижа или излизане на хора от семействата им от трудовия пазар, за да могат да ги гледат.

„Програмата ни е много сериозна, но това, което искаме да направим и което ни позволи промяната в наредбата и закона, е привличането на бизнеса в тази задача, изграждането на детски градини на партерни и първи етажи на сгради. И без това кипи усилено строителство и бизнесът вече проявява интерес. Това ще ни помогне малко по-бързо да напреднем“, коментира столичният кмет.

По думите ѝ проблемът може да бъде решен само със строителство и отваряне на нови места. Фандъкова обаче призна, че засега това се бави.

„Ще продължа да изисквам от районните кметове да работят бързо, защото сме задължени на всички родители, чиито деца останаха извън детските градини“, коментира още тя.