Първото класиране за прием в детските градини и ясли в София приключи късно снощи. Какво предстои за неприетите деца?

На 28 юни е второто класиране, на 11 юни е третото, а на 25 юни - четвъртото класиране. 3400 са свободните места за второ класиране, които включват и подготвителните групи. 

1084 са новите кандидатури в системата за прием след нейното отваряне. Те не бяха зачетени в първото класиране, но ще бъдат включени в следващите.

Над 10 хиляди са неприетите деца. Ако всички свободни места бъдат заети, заедно с новите кандидатури, отново около 8 хиляди деца ще останат извън детските градини и ясли.

Мария е сред многото разочаровани от класирането майки.

„Намираме се на адреса от 13 години. Не успяхме да се класираме, въпреки че беше с 13 точки и съм подредила като желания градини, които съм сметнала за най-близки до блока, в който живеем, с най-много свободни обявени места за неговия набор. Оттук най-вероятно ще се опитваме да работим за второ бебе. По друг начин просто не виждам“, каза Мария Казначева.

Месечната такса за общинска детска градина в София е 60 лева, а за частните варира между 400 и 800.

Родителите на неприетите деца от 3 години до 1. клас могат да ползват ваучери от 291 лева. Има обаче и други условия - да няма свободни места по настоящия адрес на детето и общината да не предлага място в друга, както и родителите да не получават друга помощ от държавния бюджет.

„В 2-годишните имаме приети 22 деца, едно свободно място имаме за дете с хронични заболявания, иначе в първите групи, набор 2018, са приети всички деца. Нямаме свободни места. Част от родителите предпочитат в подготвителни групи да отидат отново в училище, така че там остават някои свободни места, които не винаги успяват да се запълнят“, обясни Иванка Харбалиева, директор на 99 ДГ ''Брезичка'', район „Красно село“.

Дали всички записани посещават градината или пазят място, се следи от учителите на групата, директора и дирекция ''Образование''.

„Няма вероятност да си пази мястото някой в детската градина без да посещава“, допълни Иванка Харбалиева.

А общински съветници от „Демократична България" и БСП поискаха оставката на заместник-кмета на София по дигитализация заради проблемите с електронната система за записване на деца в детските градини.