Спецакция на МВР в София срещу издаването на фалшиви ТЕЛК решения. Задържани са 7 души. При акцията в три столични болници са иззети огромно количество документация, извършени са обиски и са открити огромни суми.

Става дума за нова схема за търговия с фалшива инвалидност. Прилагана е от организирана престъпна група, която е действала само на територията на София. Била е под наблюдение и във фокуса на разследващите цяла година.

За 24 часа са задържани трима председатели на ТЕЛК-ове в три столични болници. По информация на bTV те са издавали фалшивите документи за нетрудоспособност, а за плащането и издирването на кандидатите са отговаряли дилърите.

Сред арестуваните има и лекари. Според разследващите, на ТЕЛК комисиите били плащани различни суми, като началната тарифа била 1000 лева.

Фалшивите свидетелства са издавани за пари. Колкото по-висок процент инвалидност са искали, толкова повече са плащали.
 
Тримата арестувани лекари оглавяват ТЕЛК-овете в столичната онкология, в Първа и в Четвърта градска. Директорът й потвърди за арестите, но твърди, че болницата няма нищо общо с тях.

“Имаме две ТЕЛК-ови комисии, председателят на едната го няма, вчера са извадили хора, иззети са документи. ТЕЛК-овете само се помещават при нас, но контролът върху тях е на здравното министерство и на НОИ“, заяви д-р Адриян Иванов, директор на Четвърта градска болница.

Снимка: bTV

За каквато и да е - връзка с акцията отричат и от онкологията, и от Първа градска болница, а от лекарския съюз осъждат порочните практики за фалшивите ТЕЛК-ове.

„Добре е държавата да върши своята контролна дейност, но трябва да внимаваме да не навредим на имиджа на човек, за когото не се доказва нещо“, заяви д-р Иван Маджаров.

Снимка: bTV

От спецпрокуратурата казаха за bTV, че продължават да работят по случая.

А експерти припомнят, че под ударите на закона попадат всички - и тези, които плащат, и тези, които издават фалшивите документи. Наказанията в случая са от 3 до 5 години затвор.