Езикът на омразата в България все по-агресивно завладява обществени територии. Това установиха от Комисията за защита от дискриминация и призоваха той да бъде ограничен.

Като всеки млад човек, Братислав влиза в социалните мрежи всекидневно и сблъсъкът му с обидни коментари е постоянен. И днес не се е разминал с ежедневната доза вербална агресия.

„Пресен пример с министъра на транспорта мога да ви дам, за съжаление – всеки от нас може да попадне под ударите на тази трагедия... Така че нека бъдем малко по-толерантни”, заяви д-р Баки Хюсеинов, Комисия за защита от дискриминация.

Младите обаче са толерантни именно към езика на омразата, сочи изследване на наши експерти.

"Това са хора, които са изпаднали. Изпаднали от основния социален мейнстрийм, които се чувстват лузъри”, каза проф. д-р Антоанета Христова, директор на ИИНЧ при БАН.

Дискусията за Истанбулската конвенция също даде трибуна за груби изрази.

„И двете страни в своята нетърпимост един към друг използваха епитети и позиции, които показваха дискриминационно отношение. При политиците също се наблюдава това явление – език на омразата, епитети, които унижават по-слабия”, допълни д-р Антоанета Христова.

А на прицел са най-често уязвимите групи.

Комисията за защита от дискриминация може да наложи глоба от 2000 до 20 000 лева при вербална агресия.