Европейската прокуратура (EPPO) започна разследване за възможна корупция и злоупотреба със евросредства за ремонта на жълтите павета в София. Това съобщиха официално европейските прокурори.

Българската прокуратура не е знаела за акцията, според информация на bTV. Оглед на пет адреса в София е направила европейската прокуратура съвместно с антимафиотите от ГДБОП.

Възможна корупция за поне 3 млн. евро

Разследването е с кодовото име „Пътят на жълтите тухли“. То е свързано с лошото управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), както и възможна корупция, изчислена за поне 3 млн. евро, добавят от ЕП.

Това разследване е започнало през есента на 2022 г. въз основа на медийни публикации. 

В процес на проверка от Европейската прокуратура са договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки.

Милиони, платени без неустойки за просрочие

Според разследването през 2018 г. е сключен първи договор за възстановяване на централната част на София, включително булевард „Цар Освободител“ и площад „Народно събрание“. Две години по-късно обаче, когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Беше отбелязано също така, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро или 6 млн. лв. са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този договор общината подписа нов договор с нов изпълнител при същите условия. Новият изпълнител иска авансово плащане от около 750 000 евро или 1,5 млн. лв. за възстановяване на жълтите павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума все още не е изплатена.

От ЕП са поискали и от МРРБ техническа експертиза, която е установила, че паветата са лошо положени, като има и напукани павета. 

Лошото качество на рехабилитацията на емблематичните павета, датиращи от 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на общината, биха могли потенциално да генерират допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на EPPO, добавят от европейската прокуратура.

Фалшиви документи

Според разследването от изпълнителите са представени фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Днешните претърсвания и издирвателни действия се извършват от ГДБОП на пет места. За целите на разследването полицията изземва документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта.